Imaš zanat ili diplomu, imaš poslodavca – možeš u Nemačku

Podeli:

Tako bi trebalo da izgleda zakon od sledeće godine, dok se privrednici raduju, politička debata u Bundestagu o ovoj temi je usijana.

Svake godine ga dobije više od 100.000 stranaca. Uprkos tome, Nemačka proteklih decenija sebe nije smatrala useljeničkom državom.

Od početka iduće godine bi to trebalo da se promeni. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da olakša novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako taj zakon stupi na snagu, u Nemačku će moći da se dosele svi koji imaju ugovor o radu i stručnu kvalifikaciju za taj posao. Više se neće prvo proveravati da li na tržištu rada eventualno postoji neki Nemac ili državljanin EU koji bi imali pravo prvenstva zapošljavanja. Dakle, svako ko ima neku kvalifikaciju i poslodavca – može da dođe, prenosi DW.

Može se doći i bez ikakvog ugovora, na šest meseci kako bi se na licu mesta tražio posao.

„Tokom tog vremena došljak mora sam da se izdržava. Takvo pravo su do sada imali samo fakultetski obrazovani, a sada će moći i ostali sa bilo kojim stepenom stručne spreme.

Nemačkoj ekonomiji nedostaje oko 1,2 miliona radnika, posebno u nezi starijih i bolesnih te u građevinarstvu.

Novim propisima bi trebalo da bude rešen i problem potražilaca azila koji za sada smeju samo privremeno da ostanu, recimo jer je u njihovoj zemlji još građanski rat. Oni bi trebalo da dobiju šansu za legalizovanje svog statusa.

Izvor: B92/DEUSTCHE WELLE

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga