Humanitarni fond “Ljilja i Milka Mijatov“ pruža pomoć studentima

Podeli:

Humanitarni fond „Ljilja i Milka Mijatov“ osnovan je 2007. godine na inicijativu Zrenjaninca Đure Mijatova. Posle smrti kćerke i supruge, Đura Mijatov odlučio je da osnuje fond kom bi zaveštao svu svoju imovinu sa idejom da fond finansijski pomaže najbolje studente čije je prebivalište u Zrenjaninu. Đura Mijatov, osnivač i predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda „Ljilja i Milka Mijatov“ rođen je 1932. godine u Zrenjaninu. Imao je divnu porodicu, suprugu Milku i kćerku Ljiljanu, koje su ga nažalost prerano napustile. Kćerka Ljiljana preminula je u Beogradu u 34. godini života, dok je supruga Milka nakon odlaska u penziju, preminula 2006. godine. U želji da pokaže svu svoju ljubav prema njima odlučio je da osnuje Humanitarni fond „Ljilja i Milka Mijatov“, te da u pomen pokojne porodice, učini humano delo pomažući novčano dobrim studentima.

„Teško je objašnjavati nekome ko je imao porodicu kako je to kada nemate porodicu. Treba biti human, pa dobro to nije ništa novo ali to mora da bude u vama, ali ako vi to nemate ako ste grazmivi, tu onda da vam ja nešto solim pamet, to mislim ne ide, znate“, kaže Đura Mijatov, osnivač Humanitarnog fonda „Ljilja i Milka Mijatov“.

Do sada je ukupno 51 student koristio sredstva Fonda „Ljilja i Milka Mijatov“. Ukupno je isplaćeno 1.935.000 dinara. Kuriozitet ovog Fonda jeste i to što za 10 godina njegovog postojanja stipendije nisu ni dana zakasnile.

„Biblioteci je velika čast bila zaista da sve ove gode bude uz velikog humanitarca i našeg sugrađanina koji je zapravo imao ideju da uloži i svoj novac, svoje vreme i svoj trud u napredovanju mladih ljudi u našem gradu, i ono što je takođe jako važno da se naša priča ovde ne zaustavlja“, kaže Jelena Perc Đorđević, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin.

Plemeniti čovek i veliku humanista Đura Mijatov ima samo jednu želju, da i posle njegove smrti Fond nastavi sa humanitarnim radom.

„Uvek ćemo mi to lepo svake godine i dok sam ja živ tako raditi, s tim da ću u svom testamentu svu imovinu da ostavim Fondu pa neka Fond iz tih sredstava deli stipendije, kad nema, neće deliti više. Ja imam samo dve volje, da studenti dobiju stipendije i da odem na groblje i tačka“, kaže Mijatov.

Osnivač Fonda, Đura Mijatov zaveštao je Fondu svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu sa idejom da njegova humana misija traje.

Mnogi stipendisti Fonda danas su uspešni poslovni ljudi.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga