Grafiti u Preocu-“Slava herojima” i “Kosovo je Albanija”

Podeli:

Na pomoćnom objektu osnovne škole ” Miladin Mitić” u Preocu ,nepoznati počinioci ispisali su grafite na albanskom “Slava herojima” (Lavdi Deshmorëve) i “Kosovo je Albanija” (Kosova është Shiperi).

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović osudio je ispisivanje grafita i zatražio od kosovske policije da se pronađu počinioci.

“Nažalost nijedan počinilac do sada nije pronađen.Više puta smo apelovali na kosovsku policiju , oni moraju pronaći počinioce jedino tako možemo da dokažemo i pokažemo da ovakve stvari ne smeju da se rade .Ponovo se susrećemo sa problemima i albanski političari zasigurno šalju poruke koje ne idu ka pomirenju, suživotu i multietičnosti .Videli smo juče da su okačili zastavu u parlamentu , koji zasigurno ohrabruje ljude protiv drugih naroda i ne šalje signal da ovde možemo da gradimo budućnost. Ako želimo zajedničku budućnost političari moraju da se uzmu u pamet “, rekao je Popović.

Direktor OŠ “Miladin Mitić”Ljubiša Karadžić rekao je da je ovo prvi put da se ovako nešto dešava u Preocu.

” Jutros su me pozvali meštani Preoca ,bili su uznemireni što je i normalno kada ugledate ove poruke. Pretpostavljam da je ovo ispisano kasno uveče. Ovo je jedan vid provokacija ,postoje kamere i nadamo se da se ovo više neće ponoviti i da će se pronaći oni koji su ispisali grafite”, rekao je direktor OŠ “Miladin Mitić” Ljubiša Karadžić.

Grafiti su ispisani noćas, a primećeni jutros kada je škola počela sa radom. U ovom mestu živi pretežno živi srpsko stanovništvo i pripada opštini Gračanica.

„Ovo je klasičan primer govora mržnje. Iskren da budem, ovo je totalno očekivano zato što raniji ovakvi postupci u drugim sredinama u ovom delu nisu naišli na osudu, osim osude lokalne samouprave u Gračanici“, kažemeštanin Preoca Stefan Filipović i dodaje da ranije u ovom selu nije bilo ovakvih primera.

Izvor: rtg.rs


RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga