Gradska kuća večeras drugačije izgleda (foto)

Podeli:

Širom sveta, 17. novembra se  obeležava  Svetski dan prevremeno rođenih beba, a brojnim aktivnostima organizovanim tim povodom, priključuju se institucije, mnogobrojna udruženja majki i roditelja, organizacije i kompanije.

DSC_1144_resize

Grad Zrenjanin se pridružuje kampanji, te će ove godine osim Novog Sada i Beograda, naš grad podsetiti javnost na današnji dan i apelovati na sve da se priključe akciji brige o najmlađima.

Radi podizanja svesti o ovom problemu i kao vid podrške roditeljima ranije rođene dece, rasveta Gradske kuće večeras će biti ljubičaste boje, koja je simbol prevremeno rođenih beba.  U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena.

U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana.

Prema podacima iz bolnice u Zrenjaninu, u 2014. godini, od 1468 živorođene dece, 51 je prevremeno rođeno.

DSC_1147_resize

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“ ukazuje i na sledeće podatke: posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mladje od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rodjenja, u svetu umre milion beba. U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60%.

Neposredno nakon rodjenja, prevremeno rodjena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. Da bi preživele, neophodna im je podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika.

U tim okolnostima, roditelji prevremeno rodjene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Osim ljubičaste boje, simbol prevremeno rodjene dece je i niz od 10 dečijih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizuje 1 prevremeno rodjenu bebu od 10 rodjenih.

Zahvaljujemo se svim medijima koji su zainteresovani da ovim povodom podrže aktivnosti, objavljivanjem informacija o prevremeno rodjenim bebama – malim divovima.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga