Gradonačelnik u poseti Lukićevu: selo sa dve važne fabrike, jednom na otvorenom, drugom pod krovom, koje su dokaz ekonomske održivosti

Podeli:

Radnu aktivnost “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nastavio je danas posetom mesnoj zajednici Lukićevo. On je, sa saradnicima, održao sastanak s predstavnicima mesne zajednice, a potom je posetio novootvoreni Klub zadrugara “Kurjak” u centru sela i pogone kompanije “Vineks”, privrednog kolektiva u ekspanziji, gde je u toku proširenje proizvodnih kapaciteta.

Uz gradonačelnika, u Lukićevu su danas boravili i njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja privrede u Gradskoj upravi Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici zrenjaninskih javnih preduzeća.

Lukićevo je staro banatsko naselje, koje se u istorijskim spisima pominje još 1410. godine. Danas broji oko 1800 stanovnika i mada se nalazi u tzv. “prvom prstenu” oko grada deli sudbinu i slične probleme s drugim naseljima na gradskoj teritoriji. U selu ove godine, nažalost, neće biti đaka prvaka, ali će ih naredne školske godine biti deset i tokom današnjeg razgovora gradonačelnik je istakao važnost aktivizma mladih u selu i pružanja odgovarajućih mogućnosti da u svom selu i ostanu. U tom smislu naznačio je i važnost nedavno obnovljene sale Doma kulture, koja raspolaže sa 300 mesta i spada među najveće te vrste na teritoriji grada Zrenjanina.

Pohvalio je i novootvoreni prostor kafe-poslastičarnice, koji je opremila Zemljoradnička zadruga “Veljko Lukić – Kurjak” i nazvala Klub zadrugara “Kurjak”. U prijatnom ambijentu bašte objekta gradonačelnika je ugostio direktor zadruge Čedomir Spasojević, koji je istakao da kafe-poslastičarnicu od samog otvaranja meštani rado posećuju i da predstavlja prijatno osveženje u ponudi sela.

Upravo je zemljoradničku zadrugu u Lukićevu, sa dugom tradicijom i uspešnim poslovanjem, gradonačelnik nazvao važnom “fabrikom na otvorenom”, dok je proizvodne pogone kompanije “Vineks” ocenio kao drugi značajan privredni zamajac sela, kao “fabriku pod krovom” koja poslovanjem prevazilazi lokalne okvire.

  • Ove dve fabrike su dokaz da na selu može da se radi, da može biti održivo i uz benefite, kada je reč o ekonomskom interesu. Zemljoradnička zadruga “Veljko Lukić Kurjak” ima 400 hektara oranica pod sistemom za navodnjavanje, dok je bioenergana u sklopu preduzeća “Vineks” jedna od najvećih u Srbiji, sa potencijalima koji se mogu još uvećati. Lukićevo ima sve mogućnosti da iskoristi dobar položaj i privredni ambijent, odnosno razvoj u Zrenjaninu. Kada to kažem, mislim pre svega na blizinu industrijske zone, na blizinu najveće investicije, kompleksa “Linglong” i to što će, kako planiramo u narednom periodu, Lukićevo novim putem biti spojeno sa industrijskom zonom, što je jedna nova razvojna šansa ovog mesta. Kada je u pitanju razvoj Lukićeva, ono će se naći u neposrednoj blizini petlje na budućem auto-putu Beograd – Zrenjanin, što će takođe poboljšati privredni ambijent u ovom selu – rekao je on, osvrnuvši se i na neke od tema današnjeg sastanka u mesnoj zajednici.
  • Ove godine odradili smo veliku investiciju u Lukićevu, asfaltirano je 1,4 kilometra puta u Birčaninovoj ulici. Danas smo razgovarali o kanalizaciji u selu, infrastrukturnom radovima koji bi trebalo da se sprovedu, a pričali smo i o razvoju sela, pre svega kroz omladinski aktivizam koji ovde ima tradiciju i koji se može unaprediti, a mi ćemo raditi na tome da se on unapredi i da u svakom segmentu u Lukićevu napravimo iskorak i poboljšanje – rekao je gradonačelnik Salapura.

Predsednica Saveta mesne zajednice “Lukićevo“ Sanja Dupljanović, zahvalivši gradonačelniku na današnjoj poseti, izrazila je zadovoljstvo dobrom saradnjom i kazala da je grad imao razumevanja za rešavanje prioritetnih problema u tom selu.

  • Ima još mnogo toga i nadam se da će to biti i ostvareno. Sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima razgovarali smo i o kanalizacionoj mreži u selu, što je veoma skup projekat, o asfaltiranju Birčaninove ulice, koja je i najduža ulica koju su radili u ovoj godini, dobićemo optički internet, poboljšane su nam autobuske linije, a podneli smo i novi zahtev za uvođenje linija i vikendom, postavljena je signalizacija i trudićemo se da nam pomognu i kada je reč o orezivanju drveća u parku. Trudimo se da sa našim privrednicima, kao što je “Vineks“, održimo lepu saradnju, pomažemo mi njima, kao i oni nama – rekla je ona.

Vlasnik i direktor “Vineksa“ Goran Ilić podsetio je da su u Lukićevu od 2013. godine, kada su počeli grinfild investiciju koja uključuje gradnju farme, biogasnog postrojenja i destilerije.

  • Trenutno radimo na povećanju kapaciteta destilerije koja će biti na nivou 30.000 litara dnevne proizvodnje i to će unaprediti i rad biogasnog postrojenja. Radimo na tome da unapredimo i rad farme, jer se nusproizvodi iz destilerije koriste i na farmi – rekao je Ilić.

Inače, kako je istakao, ovde se proizvodi 2,2 megavata struje na sat, a u planu je da rade i solarne panele za sopstvene potrebe, kao i da 3 megavata struje isporučuju u mrežu Elektroprivrede Srbije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga