Gradonačelnik u poseti gazdinstvu Poučki u Elemiru: dodela kukuruza značajan podsticaj stočarima, grad priprema nove mere podrške

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas gazdinstvo Miloša Poučkog u Elemiru, uzgajivača mlečnih krava koji je, po osnovu Javnog poziva, bespovratno dobio 4.080 kilograma merkantilnog kukuruza za stočnu ishranu. Realizacija ovog državnog podsticaja agraru na teritoriji Grada Zrenjanina je u završnoj fazi i poljoprivrednici koji su stekli to pravo preuzimaju kukuruz iz skladišta u Zrenjaninu i dopremaju ga na svoja imanja.

Zajedno s gradonačelnikom, u poseti ovom gazdinstvu bili su i član Gradskog veća Marinel Mendrea i direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura.

Gradonačelnik je izneo podatak da su na teritoriji Grada Zrenjanina 52 registrovana poljoprivrednika – stočara dobila ukupno 145.200 kilograma merkantilnog kukuruza, odnosno 240 kilograma po grlu. 

– To je dobra podsticajna mera za naše stočare, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove prošle godine. Grad Zrenjanin je uzeo učešće u ovoj državnoj akciji tako što je obezbedio transport kukuruza koji je dodeljen stočarima s naše teritorije iz silosa u Pančevu i Ilandži do Zrenjanina, odakle je lakše i racionalnije izvršiti distribuciju do 52 poljoprivredna gazdinstva. U Elemiru smo posetili jedno od njih, porodicu Poučki, koja gaji 17 krava i dobila je nešto više od četiri tone kukuruza – rekao je gradonačelnik i dodao da je današnja poseta bila prilika i za razgovor o tome šta je država učinila za ovu godinu da popravi položaj stočara, kao i o tome kakve je pomake moguće načiniti kada je u pitanju nadležnost lokalne samouprave. 

– U narednoj nedelji Grad Zrenjanin će usvojiti mere za podršku poljoprivrednicima na teritoriji grada, potom i raspisati konkurs, a na osnovu naše prošlogodišnje akcije “Da nam sela budu bliža” i onoga što smo čuli na terenu, inicijativa i predloga za poboljšanje položaja poljoprivrednih gazdinstava i generalno, poljoprivrede na teritoriji Grada Zrenjanina – istakao je gradonačelnik Simo Salapura

Akcija podele merkantilnog kukuruza realizovana je uz podršku Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, koja je pre dve nedelje stočarima uručila odgovarajuće potvrde, na osnovu kojih preuzimaju kukuruz iz skladišta. Miloš Poučki kaže da ova pomoć dosta znači i da je stigla u pravom trenutku.

– Imamo 17 grla mlečnih krava, za koje smo dobili četiri tone i 80 kilograma hrane, gajimo i svinje i ovce i planiramo proširenje farme. Drago nam je zbog posete gradonačelnika i prilike da porazgovaramo o načinu pomoći poljoprivrednicima, kao i o problemima koji nas muče – kazao je Poučki i dodao da očekuje boljitak i nakon pristupanja platformi eAgrar.

– Nadamo se da ćemo poslove i obaveze koje imamo kao poljoprivredno gazdinstvo na ovaj način lakše obavljati i završavati – zaključio je on.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga