Gradonačelnik primio organizatore i goste 15. „Hercegovačkog sijela“: neraskidive veze između srpskog naroda s obe strane Drine

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio je juče prijem za organizatore i goste tradicionalnog „Hercegovačkog sijela“, manifestacije koja se punih petnaest godina održava u Zrenjaninu. Pokrenuta od strane Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine u našem gradu, svake godine okuplja brojne goste, istaknute kulturne poslenike, naučne radnike, kroz susrete na svečanoj akademiji, razmene iskustva, druženje i negovanje neraskidivih veza između srpskog naroda s obe strane Drine, širom Republike Srpske.


Domaćini prijema, uz gradonačelnika, bili su i njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, a među zvanicama su bili i Dušan Golo, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru, poznati književnik Pero Zubac, pesnik Đorđo Sladoje, prof. dr Branko Balj, profesor Beogradskog univerziteta, prof. dr Milovan Pecelj, kao i Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja Hercegovaca i udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu.
Nakon srdačnog i prijateljskog razgovora u kabinetu gradonačelnika, program 15. „Hercegovačkog sijela“ nastavljen je svečanom akademijom u hotelu „Vojvodina“, pod nazivom „Sa Čemerna vila kliče, prigrlimo zemlju priče“. Tom prilikom besedili su prof. dr Milovan Pecelj, autor knjige „Hercegovina, zemlja pjesnika“, Đorđo Sladoje i Pero Zubac, uz umetničke nastupe narodnog guslara Ljubiše Ateljevića i pevačke izvorne grupe „Ercegovina“ iz Sečnja.


Učesnike i goste svečane akademije u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da većina prisutnih u srcu nosi dva zavičaja, a da su susreti i zagrljaji ta dva zavičaja nešto što dodatno jača neraskidive veze između našeg naroda u Srpskoj i u Srbiji.


„Te veze su istorijske, tradicionalne, komšijske, rodbinske i bratske. Međutim, najvažnija je ona neposredna, životna saradnja između ljudi s obe strane Drine, neposredni kontakti, bilo da su rodbinski, sportski, kulturni, ekonomski, da sarađuju naši gradovi, ali i sela, koja takođe neguju bratske veze. Tako se dva zavičaja stapaju u jedan, čine jedinstven srpski duhovni, kulturni i nacionalni prostor“, istakao je Santovac, podsetivši da Grad Zrenjanin neguje bratske veze s gradovima i opštinama u Republici Srpskoj – Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom, a sarađuje i s Višegradom i Bilećom.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga