Gradonačelnik posetio Zlaticu: mesna zajednica sva u zelenilu, komunalno uređena, bez statusa naseljenog mesta

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas mesnu zajednicu Zlatica, u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Osim što je najmanje zasebno naselje na teritoriji grada, Zlatica ima i specifičan status, jer nije naseljeno mesto, već samo mesna zajednica koja formalno pripada tri kilometra udaljenom Lazarevu.

Formirana je pedesetih godina prošlog veka, kao poljoprivredno dobro, da bi se potom razvila u naselje sa oko 180 stambenih jedinica. Danas u Zlatici živi oko 300 stanovnika.  Uz gradonačelnika, sastanku s predstavnicima saveta mesne zajednice prisustvovali su i zamenik Saša Santovac, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća i Javnog preduzeća za urbanizam. 

 Prvo što privuče pažnju svih koji dolaze u ovo naselje, jesu uređene zelene površine, prostran park u centru, drvoredi u svim ulicama. Uporedo s formiranjem, Zlatica je i komunalno uređivana, tako da danas ima kompletnu vodovodnu, kanalizacionu i gasnu mrežu.

Problem je nastao nakon privatizacije poljoprivrednog dobra, čiji je vlasnik postala kompanija “Matijević”, tako da su i izvorište vodovoda i vodotoranj ostali u krugu preduzeća, a neregulisani imovinsko-pravni odnosi onemogućavaju Grad Zrenjanin da održava mrežu u naselju. O tome je bilo najviše reči tokom današnjeg sastanka. Gradonačelnik je istakao da, uprkos onome što naselju nedostaje, u njemu žive ljudi koji brinu o ovoj mesnoj zajednici, posebno o njenom izgledu.

– Okolina je izuzetno uređena, a ono što smo zaključili tokom sastanka, jeste da rešavamo te nasleđene probleme iz daleke prošlosti, posebno one koji su administrativnog i imovinskog tipa. Vodovodna mreža nije u vlasništvu grada, pešačke staze koje meštani zahtevaju su uz trasu državnog puta, a postigli smo neki načelni dogovor oko asfaltiranja za narednu godinu i dotakli smo se problema u vezi s boljim povezivanjem naselja s mesnim grobljem – rekao je gradonačelnik i dodao da će jedna akcija biti realizovana već u toku dana.

– Da bi upotpunili zelenilo u naselju, već danas dopremićemo nedostajući mobilijar, kante za smeće i klupe, koji smo obezbedili u saradnji s našim JKP “Čistoća i zelenilo”, kako bi ovaj ambijent bio još lepši – kazao je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta MZ Zlatica Dragan Radičević ocenio je aktivnost “Da nam sela budu bliža” kao veoma dobru, jer do sada nije bila praksa da gradonačelnik posećuje sva sela zajedno s rukovodiocima javnih komunalnih preduzeća. 

– Ovim je načinjen korak napred, jer smo u prilici da svim nadležnima direktno predočimo probleme koje pokušavamo da rešimo i dogovaramo o nekoj dinamici za svaki pojedinačno. Meštani su ovde uglavnom zaposleni u okviru preduzeća “Matijević”, deo radi u gradu, deo je u inostranstvu, imamo i primera da su kuće u Zlatici kupili Beograđani. Imamo u mestu fudbalski i šahovski klub, to su neke aktivnosti koje možemo da propratimo kao mala sredina. Više nemamo samodoprinos i trudimo se da što racionalnije iskoristimo sredstva koja dobijamo, pretežno za uređenje pojedinih objekata, popravku javne rasvete, održavanje zelenih površina i obeležavanje dana mesne zajednice, krajem godine – ističe Radičević.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga