Gradonačelnik na proslavi 20. godišnjice Specijalne olimpijade Srbije- Sportom do bolje integracije u društvo

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa delegacijom iz našeg grada, prisustvovao je u Beogradu obeležavanju dvadesete godišnjice Specijalne olimpijade Srbije. Tom prilikom, direktor Specijalne olimpijade Aleksandar Stanojević uručio mu je posebnu plaketu za saradnju i doprinos Grada Zrenjanina aktivnostima tog sportskog udruženja, formiranog da osobama sa posebnim potrebama omogući bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti.

Zahvaljujući na priznanju, gradonačelnik Salapura je istakao da je Grad Zrenjanin među sredinama u našoj zemlji u kojima se sportistima Specijalne olimpijade poklanja posebna pažnja, što je dovelo do značajnih rezultata, kako na sportskom polju, tako i van njega. 

– Od momenta kada smo započeli projekat razvoja u okviru Specijalne olimpijade Srbije, te klubove i takmičare smo ravnopravno gledali i u njih ulagali. Rezultat je vidljiv. Samo sa Specijalne olimpijade iz Abu Dabija sportisti našeg i vašeg kluba “Hendi sport” doneli su šest medalja u atletici u pojedinačnoj konkurenciji i jednu kao članovi odbojkaškog tima. Filipa Bartolea, osvajača tri medalje i njegove drugare iz reprezentacije smo dočekali kao vrhunske šampione. Koliko su nam važni sportisti u okviru Specijalne olimpijade govori i podatak da smo baš atletičarima na državnom prvenstvu Specijalne olimpijade ukazali čast da prvi isprobaju zrenjaninsku novu atletsku stazu. Bili smo domaćini Specijalne olimpijade Srbije i verujem da iz našeg grada nosite lepe uspomene – kazao je gradonačelnik i dodao da se i sam, tokom sportske i trenerske karijere, uverio koliko je značajno bavljenje sportom za osobe iz takve populacije.

– Imam i lične motive da budem deo Specijalne olimpijade. Bio sam jedan od osnivača zrenjaninskog kluba “Hendi sport”, koji je danas među najboljima u Srbiji po rezultatima, ali i po organizaciji. Ponosan sam na njihove medalje i srećan što se uključuju u sve više sportova, pa ćemo tako imati i predstavnika iz Zrenjanina na zimskoj Specijalnoj olimpijadi naredne godine – rekao je još Simo Salapura.  Kao stručnjak u karateu, naveo je da je istraživao kako se tim sportom može pomoći deci sa smetnjama u razvoju.

– Više od dvadeset pet polaznika je, u okviru ovih naših treninga, imalo višestruku korist. Najbitnije što ne provode isključivo vreme u zatvorenom prostoru, socijalizuju se, druže sa vršnjacima, unapređuju na sportskom borilištu, a ovakav oblik vežbanja ima i terapeutsku snagu – predočio je. 

Među zvanicama na proslavi bili su i Filip Bartole, član kluba “Hendi sport”, treneri u klubu Anja Ostojić i Borislav Nuhanović, kao i nekadašnji proslavljeni odbojkaški reprezentativac Vladimir Vanja Grbić, u svojstvu globalnog ambasadora Specijalne olimpijade. 

 – Sportisti koje okuplja Specijalna olimpijada u sportu vide brojne lepote. Na nama je da im te snove ne uskratimo. Kroz sport oni treba da vide da su deo sredine u kojoj žive. Ali i da mogu da treniraju, takmiče se i dokazuju. Uspeh koji postignu bilo na državnim ili svetskim takmičenjima ima dvostruku težinu, pobedili su protivnike, ali su pre toga pobedili i svoje strahove. Želim reprezentaciji Specijalne olimpijade Srbije više medalja na narednim svetskim Olimpijadama, a vama svima uspeh u daljem radu u klubovima i sredinama gde radite i podržavate ove sportiste – poručio je na kraju obraćanja u Beogradu gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga