Grad Zrenjanin prosledio ministarstvu inicijativu za promenu imena

Podeli:

Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad.

Aktuelna vlast u Zrenjaninu, predvodjena Srpskom naprednom strankom (SNS), zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

„Očekujemo odgovor, očekujemo da vidimo koje su to procedure, ne žurimo s tim. Možda jeste ova 2018. godina kada se navršava i 100 godina od oslobodjenja našeg grada i sjedinjenja sa maticom Srbijom, baš ta godina kada treba da vratimo to ime našem gradu“, rekao je Janjić.

Zrenjanin inače nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu, a protivnici promene imena, navodi N1, smatraju da ime Petrovgrad „ne potiče iz istorije, već istorijskog revizionizma“.

Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma rekao je da se radi se o „klasičnoj pojavi anti-antifašizma“.

„Desničarski krugovi u Srbiji i u gradu Zrenjaninu nastoje da potisnu vrednosti koje su karakterisale jugoslovenski antifašizam. Taj naziv Zrenjanin je deo našeg identiteta mi smo Zrenjaninci, a ne Petrovgradjani“, kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, jedini legitiman politički način da se ime Zrenjanin promeni u Petrovgrad bio bi referendum.

Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik Budimir Jovanović iz udruženja „Petrovgrad“, rekao je da bi vraćanje naziva Petrovgrad značilo „raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod“.

Jovanović je dodao da bi odluku o promeni imena trebalo da donese Skupština Srbije.

Gradjani Zrenjanina su se po ovom pitanju već jednom izjašnjavali na referendumu održanom 1992. godine, kada je većina gradjana odlučila da se zadrži stari naziv.

Izvor:N1

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga