Grad Zrenjanin predstavio projekat “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava” na međunarodnoj konferenciji u Beogradu

Podeli:

Projekat prekogranične saradnje “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, koji je Grad Zrenjanin realizovao s partnerima iz Rumunije, predstavljen je na međunarodnoj konferenciji “Smanjenje rizika od katastrofa – modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”, održanoj u Beogradu, 13-14. oktobra.

U ime grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, projekat je predstavio Miroslav Sladojević, šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave. Konferencija je organizovana u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe” koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konferenciju je organizovao UNDP, u saradnji sa Fakultetom bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije. Na konferenciji je učestvovalo više od 50 govornika, a predstavljen je i Nacionalni registar rizika od katastrofa.

Grad Zrenjanin učestvovao je na konferenciji u delu predviđenom za projekte jedinica lokalne samouprave, gde su svoje domete u ovoj oblasti predstavili još i Kruševac, Ub i Loznica.

Sladojević je upoznao učesnike konferencije s osnovnim odrednicama i rezultatima projekta, čija je realizacija trajala tokom 2016. godine. Istakao je da je teritorija Banata u prethodnom periodu često bivala izložena poplavama, kako zbog visokog nivoa reka, tako i zbog visokog nivoa podzemnih voda, što je za posledicu imalo velike štete koje bi mogle biti sprečene samo brzom i efikasnom intervencijom. Kroz projekat su identifikovana i ilustrovana područja značajnog rizika od poplava i usvojen je zajednički Plan upravljanja rizicima od poplava. 

– Kao najveći problem identifikovan je nedostatak neophodne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama, te je najveći deo sredstava projekta utrošen na poboljšanje tehničke opremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama. Grad Zrenjanin opremljen je savremenim vozilima, materijalnim sredstvima i opremom u vrednosti od 500.000 evra, čime je naš region postao jedan od najopremljenijih u zemlji za reagovanje u vanrednim situacijama i radu na njihovoj prevenciji – rekao je Sladojević. 

Dodao je i da je u toku realizacija drugog dela projekta, koji traje do decembra 2023. godine, u kom je Grad Zrenjanin takođe jedan od partnera i gde će biti nabavljena dodatna oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, vredna 240.000 evra. 

– Prethodno nabavljena oprema u značajnoj je meri konsolidovala kapacitete i spremnost   lokalnih, okružnih i regionalnih zajedničkih specijalizovanih interventnih jedinica. Dodatna oprema, koja se očekuje, olakšaće planiranje i sprovođenje budućih zajedničkih akcija i intervencija – rekao je Sladojević na međunarodnoj konferenciji “Smanjenje rizika od katastrofa – modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga