Grad Zrenjanin organizovao drugi ciklus besplatnih oftalmoloških pregleda za građane, u saradnji sa Specijalnom bolnicom “Eliksir“

Podeli:

Grad Zrenjanin, u saradnji sa Specijalnom oftalmološkom bolnicom “Eliksir“ iz Novog Sada i Domom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, organizovao je drugi ciklus besplatnih oftalmoloških pregleda za sugrađane, u okviru obimnog projekta “Lakše do boljeg vida – “Eliksir” dolazi kod vas” koji je ta bolnica počela da realizuje u 15 lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije.

 Današnjoj akciji prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ocenivši je kao višestruko značajnu. 
– Tri su cilja ove akcije – edukativni, humanitarni i preventivni. Edukativni, u smislu da je važno imati svest o značaju lekarskih pregleda bilo kog obima i oblika, humanitarni, jer su besplatni, uz sredstva koja je uložio Grad Zrenjanin, i preventivni, jer rano otkrivanje očnih bolesti povećava mogućnost za izlečenje. Planirane su još dve ovakve akcije i ja pozivam sugrađane, i mlade i stare, da se za njih prijave – rekao je gradonačelnik. 

 Uz pomoć kreditne linije Fonda za razvoj AP Vojvodine, “Eliksir” je uložio značajna sredstva u ovaj projekat i nabavku najmodernije mobilne oftalmološke opreme, a zahvaljujući razumevanju i osećaju za preventivne subspecijalističke preglede stanovništva na terenu, lokalna samouprava u Zrenjaninu prva je ostvarila ovu vrstu saradnje i partnerstva sa tom novosadskom bolnicom. Pregledi su i ovoga puta organizovani u ordinacijama Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, uz učešće domaćih i ruskih stručnjaka, a zakazalo ih je oko 45 naših sugrađana. Direktor Doma zdravlja Zrenjanin dr Zdravko Ždrale kaže da je akcija koju je Gradska uprava pokrenula, za saradnju s renomiranom Specijalnom oftalmološkom bolnicom “Eliksir”, od izuzetnog značaja za građane Zrenjanina i okoline.


– Ovakav način organizacije pregleda očiju i svih mogućih aspekata, s akcentom na merenje očnog pritiska, kao značajnog dijagnostičkog parametra, ima veliki zdravstveni značaj, posebno ako je u pitanju akcija besplatnog pregleda. Ovo je prilika da vrhunski stručnjaci iz ove oblasti na vreme kod građana uoče određenih problema i sugerišu dalji tok i način lečenja, korekcija i slično – ističe dr Ždrale i dodaje da su ovakvi pregledi značajni za sve generacije i uzraste, uz očekivanja da će akcija biti dugotrajnog karaktera. 

 Rezultati kojima raspolaže Specijalna bolnica “Eliksir“ tokom prvih mesec i po dana sprovođenja akcije ukazuju da je ona bila potrebna i da će biti nastavljena u još većem obimu. U pitanju nisu samo standardni pregledi određivanja dioptrije ili naočara, već se radi isključivo o oftalmološkom pregledu na kom se može uočiti i proceniti da li je pacijentu potrebna dijagnostika zadnjeg segmenta oka i da li se sumnja na neko ozbiljnije oboljenje. U slučaju glaukoma, ili dijabetesa, veoma prisutnog u Vojvodini, prve promene se zapažaju upravo na oku i ako se otkriju blagovremeno, uz adekvatnu terapiju, ne dolazi do daljih problema.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga