Grad Zrenjanin odabran za implementaciju pilot Programa za unapređenje usluga mentalnog zdravlja za mlade koji sprovodi UNICEF u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja

Podeli:

Povodom početka implementacije Programa za unapređenje usluga mentalnog zdravlja za mlade i koji trenutno testiraju Minimalni paket usluga danas je u Baroknoj Sali Gradske kuće održan sastanak predstavnika UNICEF Srbija i Ministarstva zdravlja sa predstavnicima prosvete, zdravstva, socijalne zaštite, Crvenog krsta i Kancelarije za mlade iz našeg grada, a događaju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika za resor mladih Rajko Kapelan. 

Prisutne je najpre pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji se zahvalio svima koji su uzeli učešće u ovom, kako je naglasio,  veoma važnom Programu za unapređenje usluga mentalnog zdravlja za mlade.
– Znamo da ste i pored velikog obima i složenosti posla koji obavljate uložili dodatni napor kako bi ste unapredili svoje kompetencije i kako bi se našli na usluzi mladima kojim je potrebna podrška. Zrenjanin je prepoznat kao grad koji ima kapaciteta i mogućnosti da bude jedan od pionira u ovoj oblasti. Grad Zrenjanin svakako podržava ovaj Program vezan za mentalno zdravlje mladih, ali
Grad ne može sam. Najvažniji resurs u gradu Zrenjaninu postoji, a to su stručnjaci koji se nalaze upravo u ovoj sali, a da bi usluga za mlade bila uspostavljena i održiva potrebno je više uključiti i resorna ministarstva kako bi se obezbedili nedostajući resursi poput stručnog kadra i prostora. U nadi da ćemo zajednički – UNICEF, mi u jedinicama lokalne samouprave, pokrajinski sekretarijati i resorna ministarstva unaprediti usluge za adolescente i mlade želim vam uspešan rad – poručio je zamenik Santovac. 

Zamenica direktorke UNICEF – a Srbija Josi Burkhart zahvalila je Gradu Zrenjaninu i zameniku gradonačelnika na dobrodošlici i podršci  i izrazila zadovoljstvo što se ovaj skup održava u predivnoj zgradi Gradske kuće.
Navela je i da je Zrenjanin prepoznat kao grad koji ima kapaciteta i mogućnosti da bude jedan od pionira u ovoj oblasti. 
– Danas smo ovde iz razloga što se pilot projekat realizuje u vašoj lokalnoj samoupravi. Reč je o projektu koji uvodi veliki broj inovacija eksperimentalnog karaktera, a koji se zapravo bavi pitanjima mentalnog zdravlja mladih i adolescenata – kazala je Josi Burkhart.

Inače, Zrenjanin je izabran da bude jedan od svega tri grada u kojima će ove usluge biti pilotirane i evaluirane, i na osnovu toga će biti razvijen predlog unapređivanja usluga za adolescente i mlade u sva tri sektora zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita.
– Zrenjanin je izabran iz dva razloga, s jedne strane zato što je na osnovu analize potreba utvrđeno da se postoje indikatori da se ovaj grad izabere, a s druge strane zato što je Ministarstvo zdravlja prepoznalo kapacitete vas kao profesionalaca koji ćete biti u mogućnosti da učestvujete i sprovedete ovaj projekat – rekla je još Burkhart.

Filip Volf iz Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja izrazio je zadovoljstvo što to ministarstvo podržava ovaj projekat među kojima je i Zrenjanin. 
– Nadamo se da ćemo ove aktivnosti uspeti da proširimo i na druge lokalne samouprave – rekao je Volf i podsetio da je novi Nacionalni program za mentalno zdravlje donet 2019. godine, a da su ovakvi programi, kroz podršku međunarodnih organizacija poput UNICEF-a veoma dragoceni.      

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga