Grad Zrenjanin obeležio godišnjicu rođenja dr Ferenca Kemenja, jednog od osnivača Olimpijskih igara

Podeli:

Intoniranjem Olimpijske himne i polaganjem venaca na spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, grad Zrenjanin obeležio je danas godišnjicu rođenja dr Ferenca Kemenja i simbolično najavio učešće svojih sportista i predstavnika na predstojećim 33. Letnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Vence na spomen-bistu našeg znamenitog sugrađanina, člana Osnivačkog odbora Olimpijskih igara u Atini 1896. godine, dr Ferenca Kemenja, položile su delegacije Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada Zrenjanina, Saveza za školski sport i Javne ustanove „Sportski objekti“.

Dr Kemenj rođen je 17. jula 1860. godine u Velikom Bečkereku, u kom je proveo detinjstvo i mladost i pohađao Gimnaziju, koju je završio 1879. godine. Školovao se u Štutgartu, Budimpešti i Parizu, gde upoznaje Pjera de Kubertena i prihvata njegove ideje o sportu i mogućnosti da se sport iskoristi u mirovne svrhe. Upravo Kemenj predlaže Kubertenu obnovu antičkih Olimpijskih igara i tu zamisao uspevaju da realizuju 1896. godine, organizacijom prvih igara u Atini.

Kemenj je tragično okončao život 21. novembra 1944.

Rodni Zrenjanin mu je 1972. podigao spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, rad beogradske vajarke Radmile Graovac.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga