Grad odgovorio kompaniji WTE vezano za Fabriku vode

Podeli:

Povodom saopštenja za javnost kompanije WTE od 21. januara 2014. godine i tvrdnji koje su tom prilikom iznete, a koje su preneli pojedini mediji, Grad Zrenjanin saopštava sledeće:

Do ugovora sa partnerima (u jeku predizborne kampanje na svim nivoima u Republici Srbiji) došlo se pregovaračkim postupkom, nakon tendera u kom se nije pojavio izvođač koji bi do kraja u potpunosti ispunio zahteve predviđene tenderom.
3

Kalkulacije cene vodosnabdevanja obuhvataju i eksploataciju vode iz bunara, preradu, distribuciju ka potrošačima i odvođenje otpadnih voda, kao i eventualne anuitete prema finansijskim institucijama.

Ne stoje tvrdnje da su svi uslovi za izgradnju fabrike vode ispunjeni, jer nije došlo do potpisivanja ugovorom predviđenih sporazuma, niti niza koraka koje, pre svega, domaće, a zatim i međunarodno zakonodavstvo predviđa.

„Nastavak pregovora s Gradom“ je navod koji je netačan, jer su ugovorne strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i njihov međunarodni partner. Upravo su se na poslednjem sastanku obe strane saglasile da se uzdrže od istupa u javnosti, ali se medijsko interesovanje naglo povećalo. Prema našim saznanjima, angažovane su i neke beogradske marketinške i medijske agencije da zastupaju interese druge strane. Sve ovo je dovedeno u negativan politički kontekst, uznemirilo javnost i pretvorilo se u obračun bivše i sadašnje vlasti u našem gradu, nauštrb istine i interesa svih građana na celoj teritoriji koju administratrivno obuhvata Grad Zrenjanin. Zbog javno izgovorenih reči se preti i vrši pritisak na vršioce javnih funkcija i čelnike Grada Zrenjanina.

Projekti koji su u Srbiji izvedeni po EU standardima odnose se na otpadne vode, a ne na pijaću vodu. Tehnologija ni u jednom trenutku od strane odgovornih javnih ličnosti nije dovedena u pitanje, niti reputacija i kredibilitet stranih partnera.  Navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga