Gostovanje izložbe „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ u Herceg Novom

Podeli:

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ otvara se 1. jula u  Herceg-Novom u organizaciji Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“. Reč je o postavci koja je premijerno prikazana 2017. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin povodom 160 godina od rođenja velikog slikara, a potom je uspešno gostovala u Beogradu, Kraljevu i Kikindi. Do sada je ovu izložbu videlo preko 60.000 posetilaca, a ovog leta će biti predstavljena i publici u Herceg-Novom i Trebinju u delimično izmenjenoj postavci.

Posetioci će u Herceg-Novom moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, a slikarev život i stvaralaštvo biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Biće istaknut i Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi će biti predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina.

Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzeće posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Publika će moći da vidi i crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Konačno, jedan segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, kontakti sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu.  

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će u Herceg-Novom biti otvorena do 14. avgusta 2022. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga