Gorivo u Srbiji POSKUPLJUJE

Podeli:

Na svetskim tržištima cene nafte porasle su i prošle nedelje, petu nedelju zaredom, dosegnuvši najviši nivo od novembra 2018. godine. Na londonskom tržištu cena barela porasla je za 2,8 odsto, na 70,34 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo za 4,9 procenata, na 63,08 dolara.

Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD „Nafta“ i predsednik Unije poslodavaca Srbije tvrdi za „Blic Biznis“, da će poskupljenje nafte na svetskim berzama sigurno povećati cene i na srpskim pumpama. Kako otkriva, početak poskupljenja treba očekivati vrlo brzo, a do početka junagorivo bi moglo da bude skuplje za najmanje tri dinara po litru.

-Poskupljenje na svetskim berzama u praksi se preliva na naše cene goriva otprilike kroz dva do tri meseca. Imajući u vidu da nafta u svetu intenzivno poskupljuje tokom prethodnih mesec dana, pitanje je dana kada će ovaj trend početi da se preliva i na cene goirva u našoj zemlji. Očekujem da će gorivo na pumpama u Srbiji biti skuplje za tri dinara po litru već do početka juna – ocenio je Atanacković za „Blic Biznis“.

Prema podacima koje je nedavno objavilo Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana već je porasla je za oko 3 dinara po litru na 163 dinara, odnosno 148 dinara po litru za benzin, dok je cena TNG autogasa smanjena za 0,6 dinara po litru na 75 dinara.

Nakon što su na svetskom tržištu cene u prvom tromesečju skočile oko 30 odsto, cene nafte porasle su i u prvoj nedelji drugog kvartala.

Podsticaj cenama pružili su u petak, bolji nego što se očekivalo, podaci s američkog tržišta rada.

U martu je u SAD otvoreno 196.000 radnih mesta, više nego što se očekivalo i znatno više nego pre mesec dana.

Podršku cenama pruža i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio trgovinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dve najveće svetske privrede.

Cene nafte podstiče i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, koje se pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, a vrednost raste i zbog sankcija SAD naftnom sektoru Irana i Venecuele, što dodatno ograničava ponudu na tržištima.

Autor:blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga