Gojković: Situacija u Vojvodini nestabilna, još jedan grad je potencijalno žarište

Podeli:

Situacija u vezi sa korona virusom u Vojvodini je nestabilna, ali pod kontrolom, a u pokrajini Novi Sad prednjači po broju obolelih i zabrinjava to što je potencijalno ozbiljno žarište Vrbas gde je trenutno 25 pacijenata hospitalizovano, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
On je za Pink rekao da je trenutno u Kliničkom centru Vojvodine 108 pacijenta smeštenih u dve zgrade, da se pripremaju još dve zgrade za eventualno veći broj obolelih, da je u bolnici u Pančevu 94 pacijenta, dok ostale bolnice na teritoriji Vojvodine nemaju neki veći priliv obolelih.
 
Ono što je zabrinjavajuće je da mi i dalje, i pored upornih apela i upozorenja, imamo situaciju da se u zatvorenom prostoru odvijaju različite proslave sa ogromnim brojem ljudi„, naveo je Gojković.
 
Prema njegovinm rečima, u Vrbasu su u toku prošle nedelje bile tri, četiri svadbe sa po 300 ili 400 ljudi, a za danas ju ponovo najavljeno okupljanje, ne samo u Vrbasu, nego u celoj Srbiji.
 
Gojković je istakao da se iz trenutne situacije mora izaći što pre, a to ne može da se dogodi bez strogog pridržavanja zaštitnih mera svih u društvu.
 
On je naveo da je već četiri meseca zdravstveni sistem zategnut kao struna i četiri meseca lekari i medicinske sestre rade u veoma teškim uslovima, jer je veliki broj obolelih.
 
Ukoliko ne uspemo da suzbijemo u ovom trentuku ovaj lanac, doći ćemo u situaciju da ćemo u septembru i oktobru i dalje u bolnicama imati veliki broj zaraženih, što može da bude ozbiljan problem za zdravstveni sistem„, kazao je Gojković.
 
Navodeći da je problem što su pacijenti stari između 30 i 50 godina sa težom kliničkom slikom, Gojković je dodaje da ima dovoljno opreme i kadrovskog potencijala u zdravstvu i da je cilj da se smanji povećanje broja obolellih u kratkom vremenskom periodu.
 
 
 
 
 
 
 
Autor: FoNet

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga