Fotoreporter lista „Zrenjanin“ napadnut i proteran iz VIP štanda sa „Dana piva“

Podeli:

Fotoreportera lista „Zrenjanin“, Jovana Njegovića Drndaka, juče su tokom obavljanja radnih zadataka na manifestaciji „Dana piva“ napali pripadnici obezbeđenja.

10580076_1529714483909300_4521913870860819620_n
Nakon što se požalio nadležnima na VIP štandu Turističkog centra Grada Zrenjanina na silu su mu skinuli važeću akreditaciju i proterali sa štanda.Jovan Njegović Drndak se službeniku obezbeđenja identifikovao akreditacijom „Dana piva“, kao i vlastitom novinarskom legitimacijom. Umesto da mu se omogući obavljanje posla, radnik obezbeđenja ga je izvređao. Sve to se dešavalo naočigled gostiju štanda i funkcionera lokalne samouprave.

O svemu navedenom Jovan Njegović Drndak je dao izjavu službenicima Policijske uprave u Zrenjaninu.

Uprkos njegovom insistiranju da mu se omogući izveštavanje o događaju od javnog značaja, to pravo mu je bilo uskraćeno. Zbog svega navedenog, a u cilju solidarnosti, brojne novinarske ekipe su napustile manifestaciju „Dani piva“.

„Sramota je da se u dvadeset i prvom veku fotoreporteri fizički napadaju naočigled visoko dužnosnika lokalne administracije i građana. Samo zahvaljujući prisebnosti pripadnika policije, kao i solidarnosti kolega, sprečen je još veći incident. Smatramo da je ovakvim bahatim ponašanjem neodgovornih pojedinaca ugroženo spokojstvo kolege Jovana Njegovića Drndaka, ali i istinito, potpuno i blagovremno obaveštavanje građana o pitanjima od javnog značaja. S obzirom da je napad na novinara i druga lica koja učestvuju u prikupljanju i objavljivanju informacija putem medija kažnjivo, očekujemo da nadleženi državni organi sankcionišu sva odgovorna lica koja nezakonito ograničavaju slobodu kretanja. Jedino na taj način sprečiće se da novinari budu glineni golubovi bahatih pojedinaca koji demonstracijom sile pokušavaju da trajno osakate slobodu javne reči u Srbiji“, rekao je glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bunjević.

Obezbeđenje je reagovalo više puta u toku prethodnih dana, tako je dečko oko 20 godina koji je preskočio zaštitnu ogradu izguran iza bine gde su ga izvređali, bacili na pod trojica pripadnika obezbeđenja i izbacili napolje i pored toga što nije bio nasilan i nije želeo da pravi problem.

 

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga