Evo šta da radite ukoliko ste dobili ogroman račun za struju

Podeli:

Ovih dana građani se masovno žale da im račun za struju znatno prevazilazi uobičajene iznose, nekima i do 600 odsto.

Ukoliko ste dobili račun za struju koji je znatno veći od uobičajenog, Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva savetuje kako uputiti reklamaciju EPS-u kako bi se osporili uvećani računi za struju.

Uputstvo Efektive prenosimo u celosti:

„Najpre treba uputiti pisanu reklamaciju EPS-u, u kojoj će potrošač da ospori visinu računa (uporediti potrošnju sa prethodnim mesecom ili istim iz prošle godine). U istom dopisu, zatražiti izveštaj o očitavanjima struje za poslednja tri meseca, sa pitanjem, kog datuma je vršeno očitavanje i koja su bila stanja kilovatsati na strujomeru.

Dok EPS ne odgovori, a rok za odgovor je osam dana, potrošač može da uplati nesporni deo računa, prema članu 85 Zakona o zaštiti potrošača. Ako to uradi, potrošač na uplatnici obavezno treba da napiše da uplaćuje nesporni deo računa za decembar 2023.

Sporni deo ostaje za rešavanje u okviru reklamacije, koju u slučaju odbijanja, EPS dalje može da rešava samo sudskim putem, odnosno pokretanjem postupka naplate preko izvršitelja. Treba uzeti u obzir da za pokretanje ovog postupka, EPS mora da predujmi izvršitelju iznos od cca 5.000 dinara, pa se postavlja pitanje isplativosti, ako je sporni deo računa manjeg iznosa.

Potrošači koji se odluče za ovu opciju, svaki naredni račun treba da plate uplatnicom u koju će u svrhu uplate upisati da plaćaju račun za taj mesec. Takvim načinom uplate, sporni dug prelazi u zonu zastarelog duga, istekom 12 meseci od njegovog nastanka.

Ako EPS ne odgovori na reklamaciju u roku od osam dana, to sutradan treba prijaviti Tržišnoj inspekciji, koja mora da kazni EPS.

Ako potrošač dobije odgovor i u njemu objašnjenje koje ukazuje na to da EPS nije vršio očitavanje struje u skladu sa članom 90. Zakona o zaštiti potrošača (obračunski period od maksimalno mesec dana), isti treba proslediti Tržišnoj inspekciji koja prema članovima 184. i 185. ZZP, izriče meru otklanjanja nepravilnosti iz člana 90.

Ako u odgovoru stoji da EPS nije nadležan i uputi na firmu koja je vršila merenje, potrošač nema obavezu komunikacije sa firmom sa kojom nema ugovorni odnos. Takav odgovor bi predstavljao nepoštenu poslovnu praksu.

Ako EPS odgovori, u odgovoru mora da stoji izjašnjenje, da li se reklamacija prihvata ili ne! Ako se prihvata, račun mora da bude korigovan. Ako se odbija, EPS je slobodan da nadalje postupi prema Zakonu, bez mogućnosti da potrošaču isključi struju zbog tog duga!

Takođe, Tržišna inspekcija mora da postupi po članu 188. ZZP i inicira novčano kažnjavanje u iznosu od 50.000 dinara, za svakog potrošača posebno.

Dakle, ovo su zakonske odredbe koje štite pravo potrošača da ne plati sporni deo računa, dok ne dobije precizno objašnjenje kako je taj deo nastao. Ako objašnjenje ne dobije, proizilazi da nema obavezu plaćanja!

Napominjemo da je nakon istog problema, koji se desio u julu, gotovo 50 odsto prigovora potrošača usvojeno i njihovi računi su umanjeni“, navodi se u uputstvu Efektive.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga