Prvih 30 evra, svi koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove, dobiće do 20 maja. Praktično, od 12. maja do 20. maja trebalo bi da budu isplaćeni svi punoletni građani koji su se prijavili, a koji imaju važeću ličnu kartu i aktivno boravište u Srbiji. Penzioneri, njih 1,7 miliona dobili su svojih prvih 30 evra 6. maja.

Kalendar isplate državne pomoći

12. maj – počinje isplata prvih 30 evra svim građanima

20. maj – završetak isplate prvih 30 evra svim građanima

Jun – nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra

Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra

Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije

Prijava za pomoć traje do 15. maja. Moguća je telefonska i elektronska prijava preko sajta Uprave za trezor. Kada uđete na sajt idp.trezor.gov.rs, treba da kliknete na polje „Podnošenje prijave“ i unesete svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Ako se prijavljuju telefonski, na broj 0800 101 100, građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Podaci koje treba da ostave isti su kao i kod elektronske prijave.

Rast i veći od 6 odsto

Ministar Mali rekao je danas da su rezultati iz prvog kvartala bolji od očekivanih i da se zato cilja i veća stopa rasta od 6 odsto koliko je planirano za ovu godinu.

„To bi bilo pravo svetsko čudo u pandemiji korona virusa i najvećoj ekonomskoj krizi. Ako to uspemo da uradimo onda nam se otvaraju velike perspektive i za još veća ulaganja i u infrastrukturu, veće plate i penzije“, kaže Mali.