Energetska sanacija domaćinstava na teritoriji Zrenjanina – raspisan javni poziv za učešće privrednih subjekata, nakon čega sledi poziv i za građane

Podeli:

Grad Zrenjanin raspisao je Javni poziv za učešće direktnih korisnika (privrednih subjekata) u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, čime se nastavljaju aktivnosti koje lokalna samouprava realizuje u saradnji s Ministarstvom  rudarstva i energetike Republike Srbije. Podsećamo, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisao je 20. jula s ministarkom Dubravkom Đedović ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, a na osnovu sprovedenog Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje programa koji sprovode jedinice lokalne samouprave. 

Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da je u prethodnom periodu ukupna vrednost subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti i smanjenje nivoa ugljen-dioksida u gradu Zrenjaninu dostigla je skoro 50 miliona dinara.

„Izvršena je zamena oko 5.000 kvadratnih metara stolarije u domaćinstvima, 157 kotlova sa čvrstim gorivom na kotlove na prirodni gas, a mere smo primenjivali i na velikom broju školskih objekata, kroz projekte NIS “Zajednici zajedno”, iz drugih izvora finansiranja od strane Republike i Pokrajine, kroz projekte prekogranične saradnje“, rekao je gradonačelnik.

Predmet ovog Javnog poziva jeste prijava privrednih subjekata koji će izvoditi radove u domaćinstvima. Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji grada Zrenjanina. Domaćinstva koja ispunjavaju uslove za dodelu sredstava na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih putem ovog javnog poziva. Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Zrenjanina.

Mere energetske efikasnosti obuhvaćene Javnim pozivom jesu zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlom na gas, zamena i ugradnja postojećeg grejača prostora efikasnijim kotlomna biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Tekst Javnog poziva i prateći obrasci i prilozi objavljeni su na sajtu Grada Zrenjanina, na sledećoj stranici: https://www.zrenjanin.rs/sr/brzi-linkovi/konkurs-energetska-sanacija-domacinstava-2023

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga