Elektronskim putem do prijave i upisa u srednju školu

Podeli:

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će da od 12. do 15. aprila 2021. godine na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem prijave dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, saopštila je danas Vlada Srbije.
Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete biće u srednjim školama od 7. do 16. maja. Roditelji će, po prvi put, rezultate moći da vide i onlajn. Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem tog portala, „bez podnošenja ijednog papira“, navodi se u saopštenju Vlade.
 
„Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn), sada će jednim pristupom na portalu mojasrednjaskola.gov.rs moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu“, piše u saopštenju.
 
U pripremu unapređenje procesa sprovođenja završnog ispita i uspostavljanje portala je uloženo 49 miliona dinara. Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće od 23. do 25. juna.
 
Roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 27. juna, a na tom portalu podnosiće se i žalbe na rezultat završnog ispita.
 
Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile na papiru i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.
 
Lista želja moći će da se podnese i na papiru u školama 3. i 4. jula.
 
Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Vlada Srbije piše da će i upis u srednje škole moći da se obavi elektronskim putem, koristeći isti portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva, omogućen je elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su pregled obavili pre podnošenja elektronske prijave za upis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga