EKSKLUZIVNO: Saznajte sve o potencijalnoj najvećoj investiciji u Zrenjaninu i Srbiji

Podeli:

Kineska kompanija Šandong Linglong saopštila je da planira da investira 994,4 miliona dolara u fabriku auto guma u Slobodnoj zoni u Zrenjaninu.

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne u aprilu 2019. i biće izvedena u tri faze od kojih će poslednja biti završena u martu 2025. godine, navodi se u dokumentu koji je kompanija Šandong Linglong podnela Šangajskoj berzi.

Kompanija, kako se navodi, planira da godišnje u Zrenjaninu proizvode više od 13 miliona radijalnih auto guma, visokog kvaliteta.

Odluka da se investira u Srbiju doneta je zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi, navela je kineska kompanija.

Projekat bi prethodno trebalo da odobre Kineska naconalna komisija za razvoj i reforme, kao i kinesko Ministarstvo trgovine i Državna služba za međunarodnu trgovinu.

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić potvrdio je za RTV Santos da su pregovori skoro gotovi i da će biti zaposleno 1500 radnika.

Izgradnja fabrike biće u industrijskoj zoni Jugoistok na površini od 136 ha koji su obezbeđeni za potrebe kineske kompanije. Pregovore vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Proizvodiće se visokokvalitetne gume, a predviđena fabrika koja treba da se izgradi biće najsavremenija u Evropi i svi ekološki standardi biće ispoštovani. 

Kako je rekao Janjić, investitor ima dosta dodatnih pogodnosti, a najveći za grad su radna mesta.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga