Ečka, selo najbliže gradu – postoje svi preduslovi za razvoj, kao prigradskog naselja, s privrednim, turističkim i sportskim potencijalima

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas Ečku, u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice, posetio je Osnovnu školu “Dr Aleksandar Sabovljev” i Aerodrom “Ečka”, a posetu je završio letom sportskim avionom iznad grada i Ečke, kao specifičnim načinom promocije i samog aerodroma, naselja Ečka i grada Zrenjanina.

Ečka je specifično naselje iz više razloga – najbliže je gradu i praktično se s njim spaja, jer je od buduće kapije za ulaz zaposlenih u kompleks “Linglong” do prve kuće u selu rastojanje manje od 500 metara, nadomak sela je i aerodrom, a u njemu su značajni turistički potencijali dvorac “Kaštel” i najstarija crkva brvnara u Banatu, iz 1711. godine. Ečka takođe poseduje i najveću sportsku salu u naseljenim mestima na teritoriji grada, kao resurs za razvoj sportskog turizma. Trasa planiranog autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad prolaziće obodom Ečke, a prva petlja za ulaz u grad biće upravo pored ovog sela.

O svemu tome razgovaralo se i na sastanku u prostorijama mesne zajednice, gde su, uz gradonačelnika, iz lokalne samouprave prisustvovali i zamenik Saša Santovac, načelnica Odeljenja privrede Jelena Travar Miljević, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo” i Javnog preduzeća za urbanizam. Iako specifičnog položaja, nadomak grada, Ečka deli slične probleme sa drugim seoskim sredinama, a oni su, pre svega, komunalne prirode. Asfaltiranje ulica, završetak izgradnje kanalizacije i priključenje na budući centralni prečistač, vodosnabdevanje, sanacija dela krova u školi, zamena kotla i adaptacija prostora za potrebe proširenja vrtićke grupe, teme su o kojima se najviše govorilo. Ono što prvo predstoji za realizaciju jeste ugradnja dva nova kotla za gasno grejanje u školi, što je investicija vredna skoro 19 miliona dinara.

– U pitanju je kapitalni projekat, jer se, u ekonomskom smislu, došlo do zaključka da jedan kotao treba da zagreva školsku zgradu, a drugi sportsku salu i očekujemo u narednom periodu da realizujemo tu investiciju, veoma značajnu za energetsku efikasnost samog objekta. U planu je i otvaranje nove vrtićke grupe za kojom postoji potreba, jer ima dovoljno dece, i to je takođe prioritet, kada je u pitanju ova škola – rekao je gradonačelnik Simo Salapura, nakon obilaska OŠ “Dr Aleksandar Sabovljev”.  

Gradonačelnik je podsetio da je Ečka treće selo po broju stanovnika na gradskoj teritoriji, sa oko 4.000 stanovnika, koje ima sve uslove da postane prigradsko naselje.

– Tome idu u prilog blizina industrijske zone i projekat budućeg stambenog naselja za zaposlene u kompaniji “Linglong”, što Ečki daje mogućnost i preduslov da se razvija u pravom smeru. Takođe, trasa budućeg autoputa prolazi uz Ečku i to sigurno stvara nove razvojne šanse i za razvoj mesne zajednice i za ostanak mladih u njoj. U toku su i radovi na obnovi magistralnog puta uz Ečku, a kroz projekat javno-privatnog partnerstva planiramo i radove na asfaltiranju ulica u mesnoj zajednici, verovatno već u toku naredne godine – kazao je gradonačelnik.

Dodao je i da Ečka raspolaže značajnim, ali zapostavljenim turističkim potencijalima, koji mogu da poboljšaju ponudu ne samo ovog mesta, već i samog grada Zrenjanina. Pozvao je sugrađane da naredne subote, 29. oktobra, uzmu učešće na Uličnoj trci u Ečki, sportskoj manifestaciji značajnoj za promovisanje i Grada Zrenjanina, i sportskih i zdravih stilova života, u celini.

Predsednik Saveta MZ “Ečka” Mirko Škalja zahvalio se gradonačelniku i njegovim saradnicima na poseti mesnoj zajednici, ocenivši međusobnu saradnju kao veoma dobru, a akciju “Da nam sela budu bliža” kao odličnu priliku da se razgovara o tekućim problemima, kako bi se zajedno što bolje i što brže rešili.

– Kanalizaciona mreža i uređenje centra sela su problemi prisutni duže vreme, dogovoreno je da se i to rešava, nešto delimično, nešto potpuno, ali u svakom slučaju smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom i nadamo se da će ona biti nastavljena istim tempom. Selu dosta znače i blizina aerodroma i industrijske zone, kao i samog grada, i osećamo to kao prednost i potencijal – kazao je Škalja.  Poseta aerodromu “Ečka” i teme o kojima se tom prilikom razgovaralo, biće predstavljeni u posebnoj vesti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga