Država vam je uplatila novac, evo koliko sad imate

Podeli:

Građanima je jutros uplaćena dividenda od 1.300 dinara na račun koji su 2011. godine, prilikom prijavljivanja za besplatne akcije, otvorili u „Pošti Srbije“.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od Aerodroma „Nikola Tesla“.

Praktično, građani koji nisu prodali besplatne akcije ove kompaniije, na računu u „Pošti“ već imaju 1.300 dinara. Oni koji su u međuvremenu dokupljivali akcije mogu računati na veći iznos jer ih 1.300 dinara sleduje za svaku deonicu.

Besplatne akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ u svom vlasništvu je zadržalo je više od dva miliona građana. Pravo na dividendu imaju akcionari koji su akcije ove kompanije imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom „Vansi erports“.

Državi, koja u Aerodromu „Nikola Tesla“ poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, 1.530,44 dinara, a malim akcionarima on se umanjuje za 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300 dinara.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u „Pošti“ davanjem naloga za prodaju.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate oko 10.000 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 740 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.650 dinara. Akcija Aerodroma vredi 800 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 3.100 dinara.

Izvor:blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga