Država Srbija pomaže privredu sa 5,1 milijardom evra, svaki punoletni građanin dobija novac

Podeli:

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS-a Marko Čadež predstavili su ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Svakom punoletnom građaninu posle krize biće uplaćeno 100 evra pomoći, u dinarskoj protivvrednosti.

Ekonomske mere je predstavio ministar finansija jer se, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne oseća dobro. Mere se donose kako bi se pomogla privreda, pogođena posledicama pandemije koronavirusa, koji je u Srbiji dosad odneo 23 života.

Mali je rekao da su dva cilja ovih mera – očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i borba za svako radno mesto, kao i pomoć preduzećima najviše pogođenim trenutnom situacijom.

„Najveći teret krize država preuzima na sebe, da bi privreda sa što manje posledica prošla kroz krizu“, rekao je Mali i poručio da će država pomoći ekonomiju sa 5,1 milijardom evra.

Mere je podelio u četiri grupe: poreska politika, direktna pomoć preduzetnicima, podrška likvidnosti, pomoć svakom punoletnom građaninu posle krize.

Poreske olakšice 

Govoreći o pomoći u oblasti poreske politike, Mali najavio da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za privatnike tokom vanrednog stanja, i to na najmanje tri meseca.

Odlaže se i plaćanje poreza na dobiti za drugi kvartal, i oslobađaju od plaćanja PDV-a svi koji se bave donacijama. Vrednost ovih mera je 1,3 milijarda evra.

Na taj način, poslodavci će plaćati samo neto zarade, i zadrže punu zaposlenost. Moći će u 24 jednake rate da isplate, od januara 2021, bez kamate.

Direktna pomoć preduzetnicima

Drugi paket mera odnosti se na direktnu pomoć preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima, zaposlenima u privatnom sektoru: tri minimalne zarade biće isplaćene svakom zaposlenom na račun.

Pomoć od 50 odsto minimalne zarade dobiće ljudi kojima je prekinut radni odnos u velikim preduzećima.

U ovoj grupi zaposlenih je više od 900.000 građana Srbije. 

Polovinom maja trebalo bi prva minimalna zarada da bude uplaćena, rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara. 

Podrška likvidnosti

Mera pomoći likvidnosti odnosi se na ceo sistem, ali pre svega na privatni. Ulaže se 2,2 milijarda evre, od čeka se 200 miliona evra izdvaja kroz Fond za razvoj. Ta sredstva namenjena su za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za preduzetnike.

Država će sa dve milijarde evra omogućiti preduzetnicima da uzmu jeftine kredite u bankama, pri čemu banke gotovo da neće imati nikakav rizik, jer država stoji iza njih.

Pomoć svakom punoletnom građaninu

Nakon krize, država će pomoći svakom punoletnom građaninu sa 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Država je za to izdvojila 70 milijardi dinara iz budžeta.

Ove mere se ne odnose na preduzeća koja su za više od 10 odsto smanjila broj zaposlenih. Mali je istakao i da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata, a da su penzije sigurne.

Najavljeni program će, kako je Mali rekao, biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžetskih aproprijacija, kao i na domaćem tržištu i od međunarodnog kapitala. 

Mali je rekao da će se Vučić u naredna 48 sata obratiti javnosti. 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga