Drugi paket pomoći privredi

Podeli:

Vlada  Republike Srbije propisala je juče nove mere koje se odnose na drugi paket pomoći za privredu, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, koje predstavljaju nastavak mera iz marta meseca.  
 
Ovaj paket podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec
 
Pomenute mere počeće da se sprovode odmah, tako da će prvih 155 evra biti uplaćeno na poseban kovid račun poslodavaca do 10. avgusta, dok će druga isplata biti u septembru.  
 
Što se tiče privrednih subjekata koji su registrovani kao preduzetnici, koji u skladu sa odgovarajućim poreskim propisima ne podnose PPP-PD obrazac, njima će direktna davanja biti isplaćena jednokratno u septembru bez ikakvog dodatnog angažovanja.

Ukoliko privredni subjekti ne žele da koriste ova sredstva, odnosno nisu u mogućnosti da ispune obaveze koje proizilaze po osnovu ovih davanja, ne moraju ih trošiti i ona će na kraju ovog ciklusa mera biti sa namenskog računa vraćena u budžet države.

Kada je reč o uslovima za korišćenje mera, poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.
 
Više detalja o sprovođenju mera možete pročitati ovde.
 
Podsećamo vas da je Narodna banka Srbije u ponedeljak usvojila  propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.  
 
Više o novom moratorijumu možete pročitati na linku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor:Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga