Dr Ružica Omaljev: Vakcina protiv HPV i preventivi pregledi su veoma značajni za očuvanje zdravlja

Podeli:

U Srbiji će u ovoj godini biti оmоgućena vаkcinаciја dеvојčicа i dеčаkа prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа (HPV) о trоšku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Prеpоrukа је dа vаkcinu primаrnо primе dеcа оbа pоlа stаriја оd devet gоdinа, а prvеnstvеnо dеcа šеstog rаzrеdа оsnоvne šкоle.

Kako je saopšteno povodom Svetske nedelje prevencije raka grlića materice, tokom 2019. godine registrovano je 1044 slučaja, a 438 je urmlo od ove maligne bolesti.

– HPV vakcina je izuzetno značajna. Dragoceno je to što će moći da se primenjuje u najmlađem uzrastu, odnosno već od devete godine detetovog života. Ova vakcina je značajna jer može sprečiti pojavu i premalignih i malignih promena na grliću materice. Vakcinom se obuhvata populacija od 9 do 26 godine života. Za one koji starosno ne odgovaraju ovoj grupi, verujem da će biti oformljen konzilijum gde će se razmatrati kako postupati u datom slučaju- rekla je dr Ružica Omaljev, specijalista ginekologije i akušerstva, dodavši da je i pored vakcine od krucijalnog značaja da žene redovno posećuju svog ginekologa, jer je to najsigurniji način utvrđivanja bilo kakvih potencijalnih bolesti.

U zavistnosti od posledica HPV virusa, odnosno štete koju je naneo grliću materice, zavisi dalji proces lečenja. Ukoliko je žena zaražena HPV virusom, ona će nakon lečenja, ukoliko starosno pripada određenoj grupi, moći da primi vakcinu, ukoliko je ipak starija od 27 godina, vakcinacija protiv ovog virusa neće biti moguća, objašnjava dr Omaljev.

HPV virus je izlečiv, adekvatnim lekarskim pristupom i pravovremenim reagovanjem, on se u potpunosti može izbaciti iz organizma.

Imunizaciju protiv HPV virusa će sprovoditi izabrani lekari u domovima zdravlja, odnosno lekari koji sprovode primarnu zdravstvernu zaštitu školske dece.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga