Do sada je u Srednjobanatskom okrugu vakcinisano oko 16 000 građana

Podeli:

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je prvu redovnu sednicu Saveta upravnog okruga u tekućoj godini. Na sednici je nakon razmatranja usvojen Godišnji izveštaj o radu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga za 2020. godinu a zatim se prešlo na upoznavanje sa najnovijom epidemiološkom situacijom i odvijanjem vakcinacije protiv virusa korona u lokalnim samopupravama Okruga, informacije o stanju bezbednosti u Okrugu i efektima koordinisanih inspekcijskih nadzora nad primenom protivepidemioloških mera.


Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, epidemiološka situacija u Okrugu trenutno je stabilna sa tendencijom blagog porasta broja obolelih. Od početka epidemije u Okrugu je potvrđeno ukupno 6890 slučajeva. Najviše obolelih je u Zrenjaninu 4.921, sledi Novi Bečej sa 797 obolelih, Žitište sa 456, Nova Crnja sa 360 i Sečanj sa 357 obolelih. Zaključno sa 18. februarom u Okrugu je ukupno 588 aktivnih slučajeva, od čega u Zrenjaninu 347, Sečnju 89, Novom Bečeju 64, Novoj Crnji 51 i Žitištu 37 aktivnih slučajeva. Preporuke Kriznog štaba o poštovanju protivepidemijskih mera ostaju na snazi.

U toku je vakcinacija i revakcinacija u svim opštinskim domovima zdravlja, a u Zrenjaninu i u vaninstitucionalnom vakcinalnom punktu u hali „Medison“. Vakcinacija se odvija po planu i prioritetima, a građanima je na raspolaganju više vrsta vakcina. Do sada je u Okrugu vakcinisano oko 16 000 građana.

Na dnevnom redu sednice Saveta bilo je i stanje bezbednosti na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga vezano za oblast suzbijanja kriminala, krivičnih dela protiv javnog reda i mira, ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju i poslovi stranaca. Ukupno stanje bezbednosti u prethodnom periodu ocenjeno je povoljnim sa ciljem očuvanja pozitvnih trendova i u ovoj godini.

Koordinisani inspekcijski nadzori nad primenom protivepidemijskih mera u kontinuitetu traju od kraja oktobra prošle godine, uključujući vikende i praznike. U nadzor su uključene republičke, pokrajinske i lokalne inspekcije koje su zaključno sa 14. februarom izvršile 3919 nadzora a od početka ove godine 2144 nadzora u kojima je protiv prekršilaca mera izrečeno 27 prekršajnih naloga i podneta 2 zahteva sudiji za prekršaje. Samo za dane vikenda i državnog praznika Dana državnosti inspekcije su izvršile 344 nadzora i izrekli 11 prekršajnih naloga i podneli 1 zahtev sudiji za prekršaje zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera.


Inspekcijski nadzori će biti nastavljeni i u narednom periodu u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije, a građani i dalje treba dosledno da poštuju propisane mere.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga