Direktor TAFE: Znak IMT možda iz ove banatske opštine

Podeli:

Direktor kompanije TAFE za evropsko tržište Kamal Ahuđa rekao je da postoji mogućnost da montaža novih traktora sa oznakom IMT počne u Jarkovcu, u Sečanju.

Kako je rekao, veći deo traktora trebalo bi da bude proizveden u Srbiji.

„Upravo se vraćam iz Užica i okoline, razgovarao sam sa proizvođačima delova za trakotre koje ćemo proizvoditi u Srbiji“, rekao je Ahuđa za „Politiku“.

On je dodao da će se u uzičkom kraju proizvoditi kabina, koja će u celini biti srpski prozvod od projektovanja do izrade, a samo kabina će kao deo modela IMT-539 činiti 15 odsto njegove vrednosti.

IMT u stečaju TAFE je kupio 2. aprila kao jedini učesnik na aukciji po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. Kupovinom IMT-a indijska kompanija je postala vlasnik njegove intelektualne svojine i prodajno servisnog centra u Jarkovcu sa proizvodnim halama i postojećom opremom na placu od oko 4,5 hektara.

Saradnja TAFE i IMT trajala je od 1969 godine do 1992 . Proizvodne hale na Novom Beogradu zameniće novo stambeno naselje.

Ahuđa je rekao da će se uskoro sresti i sa mogućim proizvođačima felni, filtera…

„Nastojaćemo da što veći deo traktora bude proizveden u Srbiji“, kaže on.

„Naš cilj je da više od polovine njegove vrednosti bude proizveden ovde kako bismo stekli mogućnost da ga bez carine izvozimo u sve zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini„, naveo je on.

Ahuđa nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će nova fabrika biti izgrađena u Jarkovcu, a dodaje i da visina subvencija, koja bi u opstini Sečanj mogla za svakog zaposlenog da bude 10 000 evra, neće biti odlučujuća.

On je rekao da će konačnu odluku doneti inženjeri kompanije iz Srbije kad razgledaju tamošnji pogon IMT-a u kojem su se do 2015. godine proizvodile traktorske jednoosovinske prikolice.

„Obećali smo da ćemo u maju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prikazati prvi novi model sa starim znakom IMT- 539 proizveden u Indiji. Reč je o unapređenom proizvodu sa motorom EUR3, jačine 47 konjskih snaga„, rekao je Ahuđa.

U roku od pet godina TAFE će u Srbiji proizvoditi najmanje 5 000 traktora godišnje unapređenih modela IMT 539 i 590. Namera je da se dostigne proivzvodnja od 10 000 mašina .

 

 

 

 

Izvor: Tanjug

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga