Danas se obeležava Evropski dan parkova – briga o parkovima i u Zelenoj agendi grada Zrenjanina

Podeli:

Danas se obeležava Evropski grad parkova koji je Federacija nacionalnih parkova Evrope proglasila kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj zelenih površina. 
Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin  i Grad Zrenjanin ukazuju na značaj zelenih površina, potrebu za njihovim održavanjem i obnavljanjem i najavljuju nove aktivnosti usmerene ka tome, kao nastavak brojnih akcija već realizovanih u toku ove i prošle godine godine.

Programom održavanja javnih zelenih površina, koji odlukom lokalne samouprave sprovodi JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, obuhvaćeno je više parkovskih površina i posebnih lokacija: Karađorđev park, Plankert, Čokliget, Spomen park “Bagljaš”, Železnički park, Putnikovo, Šećeranski park, Titov gaj, Brankovan, Park mladosti, izletište Šumica i Trg Dositeja Obradovića.

Redovno sakupljanje otpada, košenje trave, odnošenje lišća, sanitarna seča, okopavanje i orezivanje sadnog materijala i sadnja sezonskog cveća aktivnosti su koje se realizuju u parkovima. Održavanje parkova i ozelenjavanje, koje podrazumeva i podizanje novih drvoreda u ulicama i oplemenjivanje pojedinih javnih površina, ove godine je rezultiralo nizom prigodnih akcija, u kojima su, osim Grada Zrenjanina, učestvovali i naši sugrađani, građanska udruženja i društveno-odgovorne kompanije. Zelene površine i zdravi drvoredi predstavljaju „pluća“ zdrave sredine, njihovim redovnim održavanjem se postiže i stvaranje prijatnog ambijenta javnih prostora u kojima građani provode svoje slobodno vreme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“ pokrenut je projekat, u okviru kojeg je bilo opredeljeno preko 20 miliona dinara za ozelenjavanje parka Putnikovo i gde je zasađeno više od tri stotine sadnica. 
U karađorđevom parku sprovedena je rekonstrukcija zelenila u sklopu prve faze projekta, u Spomen parku na Bagljašu zasađene nove sadnice, kao i u Parku pored železničke stanice. 

Uskoro predstoji potpisivanje ugovora o izvođenju radova na projektu “Rekonstrukcija zelenila Karađorđevog parka u Zrenjaninu-faza II”. Vrednost projekta je oko 7 miliona dinara. Početak radova se očekuje na jesen 2023.godine, po završetku vegetacije, a završetak radova do kraja 2023.godine. 

U planu je i sanacija i rekonstrukcija najstarijeg parka  – „Plankove bašte“, za šta je urađen projekat, a realizuju ga Grad Zrenjanin i Unija poslodavaca Zrenjanin. Kako je predviđeno, u tom parku biće postavljeno i novo dečije igralište.

 Podsećanja radi, iz programa ozelenjavanja Grada Zrenjanina u toku 2022. godine zasađeno je ukupno 1.385 sadnica,  a kako bi se oblast ekologije dodatno unapredila na predlog gradonačelnika u našem gradu formiran je „Zeleni savet“ i urađena „Zelena agenda“ u kojoj značajno mesto zauzima i briga o zrenjaninskim parkovima.   

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga