„Onaj koji je ostvario pravo, a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra“, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

To praktično znači, da će svi oni radnici koji su tokom prethodnih meseci primili po 90.000 dinara, dobiti još po 36.000 dinara, a sve ukoliko se njihovi poslodavci ne odluče da novac ipak ostave u trezoru države.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, istakao je Mali, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Najveći broj radnika će platu ponovo primiti iz dva dela, kao što je to bio slučaj tokom sprovođenja prvog paketa mera. Ipak, postoji mogućnost i da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. S druge strane, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na takav način postupe.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 odstoposlednje minimalne zarade.

I novoosnovana preduzeća imaju pravo na pomoć

Drugi paket omogućava i preduzećima osnovanim između 15. marta i 20. jula da mogu da dobiju podršku, ali će za nju morati da se prijave, a novac će im na račune leći u septembru.

„S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, do kraja avgusta, u septembru će dobiti dve minimalne zarade, to je veoma važno da i novoosnovanim privrednim društvima damo mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa“, rekao je ministar finansija.

Prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ima ukupno 13.550.

Potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine. Za te firme biće otvoreni posebni namenski računi.

Podsetimo, država je privredu, u sklopu prvog ekonomskog paketa pomoći, podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7. jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.