Cveta bogato pecivo u selu Džouđiasjan u fušanskoj ulici Menlou

Podeli:

Kao što izreka kaže, „Posle Laba festivala*, Nova je godina.“ Laba festival je prošao, a atmosfera Nove godine postaje sve snažnija. Kada uđete u selo Džouđiasjan u ulici Menlou, slatki miris pečenih lepinja pogađa vaše čulo mirisa, dok su vešte gospođe iz sela okupljene oko radnog stola u punom entuzijazmu, užurbane, praveći ogromno Bobo pecivo za naružbine iz cele zemlje.

Bobo pecivo od žižule na pari tokom kineske Nove godine je novogodišnji običaj u oblasti Điaodong i simbolizuje berićet u životu. Danas, kako se tempo života ljudi ubrzava, mnoge porodice više ne prave svoje Bobo pecivo tokom praznika, već ga kupuju direktno u prodavnicama. Selo Džouđiasjan je zbog tih promena prepoznalo prostor za poslovni razvoj i osnovalo Zadrugu za pecivo Džouđiasjan 2017. godine. Organizovalo je poljoprivrednike da započnu sopstveni biznis u slobodno vreme i otpočelo rad na ručno pravljenim pecivima, privlačeći mnoge stanovnike da se prijave.

Ulazeći u poslastičarsku kooperantsku zadrugu Džouđiasjan, pažnju privlače dvanaest majstora poslastičarstva koje rade zajedno ispred dva velika okrugla stola, prave i mese testo, i potom prave cvetna Bobo peciva, kolače na pari i semena lotosa. Pod veštim rukama, meko testo se brzo pretvora u velike bele porcelanske knedle, debele i mekane kolače na pari i realistične semenke lotosa.

Iako izgleda kao jednostavno pecivo, nije ga lako napraviti. Samo proces „dizanja“ zahteva ponovljeno mešanje dva ili tri puta. Što snažnije mesite, što više puta mesite, to će testo biti jače i pecivo mekše. Osobenost “rascvetanog peciva” je da cveta na vrhu, čineći da se peciva „nasmeju“. „Naše pecivo “Otvoreni osmeh” je potpuno ručno rađeno i obrađeno je u skladu sa starinskim tradicijama, receptima i metodama“, kažu nam u zadruzi.

Điang Huadži, predsednica zadruge, je dodala: „Pre nego što smo osnovale zadrugu, sve smo kod kuće igrale mahdžong i plesale na trgu.* Sada kada imamo zadrugu, mi sestre zajedno pripremamo pecivo i postajemo partneri, tako da nam je deo profesionalog života ovde. Ova radinost ne samo da obogaćuje moj život, već i povećava prihode.“

Danas je Džouđiasjan poznat brend. U kupovinu ne dolaze samo građani iz okolnih urbanih sredina, nego i kupci iz najvećih kineskih gradova kao što su Peking, Šangaj i Guangdžou poručuju ovo pecivo. Rečeno nam je da zadruga može da pripremi hiljadu peciva dnevno. Tokom dvanaestog lunarnog meseca, kumulativna proizvodnja i prodaja Bobo peciva dostiže više od 20.000 komada, što će zadruzi doneti prihod od preko 200.000 juana (tri miliona dinara). Bobo peciva se stvaraju rukama vrednih članova zadruge i sa njima cveta i berićet lokane zajednice..

(Dopisnik: Džou Bingdženg)

*Laba Festival se slavi osmog dana dvanaestog meseca po lunarnom kalendaru i smatra se počekom kineskih novogodišnjih svetkovina

*Mahdžong je tradicionalna kineska igra sa tablicama nalik dominama, ali sa složenijim pravilima. Plesanje na trgovima u Kini je popularna zanimacija u večernjim satima, posebno među starijim žiteljima

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga