Ćoravi i nevidljivi crteži akademskog slikara Predraga Lojanice

Podeli:

Ćoravi crteži akademskog slikara Predraga Lojanice nastali su kao igra autora sa već viđenim tehnikama crtanja, koje podrazumevaju gledanje u model bez pogledavanja u crtež ispred sebe. Rad koji tom prilikom nastaje postaje iznenađenje, kako za autora tako i za model, što uvek sa sobom nosi uzbudljivo osećanje, koje, prvo neizvestnost, a zatim i izgled tako nastalog crteža, donosi. Kada crta prirodu, naravno, autor sam uživa u ovim senzacijama.
„Na ideju sam došao prvi put dok sam crtao nekog Nemca u Parizu, on je crtao mene, više me je slikao i tako u tom međusobnom stvaranju, ostala je ta ideja, i evo ja sad od pre jedno dve godine crtam tako da ne gledam u to što crtam.
Interesantno je zato što ispadne iznenađujuće, i za mene i za tu osobu. Ono što bi trebalo da uradim jeste da napravim balans kada stajem, kada pogledam, tu je kraj“. – kaže Predrag.

Kako ljudi reaguju kada vide svoj crtež?

„Pa reaguju dobro, iznenade se i deluje im smešno, meni se čini da dobro reaguju“.

O tehnici koja se pokazala kao najbolja za ovu vrstu crtanja umetnik kaže:

„Prvo kada sam počinjao crtao sam običnom olovkom, sad u poslednje vreme, posle izožbe u AlUZU,  gde sam crtao ljude na tom papiru na kom se štampaju katalozi markerom, to se nekako pokazalo u ovom trenutku kao najbolje, nekako najefektnije, taj marker lepo klizi po papiru i brzo se suši, efektno deluje.
Da li razmišlja o pripremanju izložbe ovakvih radova, Predrag kaže da još nije razmišljao o tome i da bi bilo lepo da to uradi, jedino što bi za tu priliku morao da sakuplja radove, jer se oni nekako razdeljuju čim nekog nacrta“.
Predrag Lojanica rođen je 1973. godine u Tomaševcu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti univerziteta u Beogradu 2003. godine u klasi profesora Čedomira Vasića, kod koga i magistrira 2007. godine.
Doktorsko – umetnički projekat „U manastiru“  odbranio je 2014. godine.
Ostvario je veći broj rezidencijalnih umetničkih boravaka u Francuskoj i Belgiji. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga