„Čisto i sigurno“ u Zrenjaninu

Podeli:

Projekat „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, počelo je sa implementacijom sertifikacione šeme “Čisto i sigurno” koja je namenjena radnicima u turizmu i ugostiteljstvu. Ovu šemu sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a glavni politički partner je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Detalji su predstavljeni danas zrenjaninskim ugostiteljima i turističkim radnicima.

Кao odgovor na izazove koje je epidemija COVID-19 stavila pred turistički sektor, projekat je u svoje aktivnosti stručne podrške i jačanja kapaciteta uvrstio i podršku sprovođenju dobrovoljne sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“, koju sprovodi Poslovno udruženje HORES, uz institucionalnu podršku nacionalne Turističke organizacije Srbije.

– Ovaj projekat radnicima u turizmu omogućava dobijanje sertifikata, koji im dozvoljava da se njihovi ugostiteljski objekti deklarišu kao bezbedni od Kovid-19 virusa. Ideja je da se podigne svest o značaju primene zdravstveno higijenskih mera, kako bi potencijalni gosti bili sigurni da će boraviti u sigurnoj zoni odnosno u sigurnom i čistom objektu – ističe Marko Jelić, projektni menadžer poslovnog udruženja HORES .

Marko Jelić (foto: Volim Zrenjanin/A. Blanuša)

– Osnovni cilj je da se ti objekti bolje pozicioniraju na turističkoj mapi Srbije, naročito za potencijalne strane turiste kojima je to važno u donošenju odluka prilikom izbora destinacija. Do sada je sertifikovano oko 800 objekata u Srbiji i krajem maja će sa radom krenuti sajt cistoisigurno.rs na kojem će biti svi ti objekti, a taj sajt će nacionalna turistička organizacija Srbije promovisati u zemlji i u inostranstvu. Objekat će dobiti sertifikat, nalepnicu i pleksiglas tablu koju će moći da okače na ulaz uz pravo da koriste pečat u digitalnoj formi – dodao je Jelić.

U sprovođenje projekta dobrovoljne sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“ uključila se i Turistička
organizacija Grada Zrenjanina, koja je okupila radnike u turizmu i ugostiteljstvu koji posluju na
teritoriji Opštine Zrenjanin.

– Mi smo animirali ugostiteljske radnike i one sve koji se bave turizmom da dođu i da poslušaju šta će im reći iz HORES-a, iz ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija kako bi dobili taj sertifikat i da ljudi koji dođu u naš grad budu sigurni i bezbedni. Ovo je jedan od preduslova da ugostiteljski radnici nastave nesmetano da rade i mislim da je to pravilo koga treba svi ugostiteljski radnici da se drže. Mi ćemo obići i one koji imaju smeštajne kapacitete kako bi i njima to ponudili – kaže Jaroslav Stevanov iz Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Jaroslav Stevanov (desno) prilikom uručenja dokumentacije za sertifikovanje

Planirani termin održavanja ovih obuka na teritoriji Republike Srbije je od 1. februara do 1. maja ove godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga