Bezbednost dece na Internetu- Edukacija pre pristupanja digitalnim tehnologijama

Podeli:

Kulturni centar Zrenjanina nastavio je sa održavanjem edukativnih tribina. Ovoga puta tribina je izmeštena u OŠ Đjura Jakšić“ gde je đacima održano predavanje na temu bezbednosti na Internetu.

Kulturni centar Zrenjanina edukaciju osnovnoškolaca sporvodi u saradnji sa Nacionalnim kontakt centrom za bezbednost na Internetu, a primarni cilj jeste ukazivanje na potencijalne opasnosti sa kojima se deca ovde mogu susresti. Radionicu vode edukatori Nacionalnog kontak centra, a osim dece, važno je i roditelje upoznati i predočiti im koje su to „crvene zastavice“ na koje moraju obratiti pažnju.

Najčešći vid nasilja u digitalnom je takozvani cyberbulling (sajberbuling), odnosno vršnjačko nasilje na Internetu. Neretko se zloupotrebljavaju fotografije kako bi se naudilo nekom detetu, a edukatori su približili deci na adekvatan način ko su i na koji način u virtuelnom svetu dejstvuju predatori.

Tokom održavanja današnje tribine moglo se zaključiti da su deca upoznata sa nekim zamkama interneta, ali su saglasni da je ovakav vid edukacije potreban i učinkovit.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost na Inernetu dostupan je kako deci i roditeljima, tako i svim ostalim građanima koji imaju bilo kakvu nedoumicu vezanu za digitalne tehnologije. Broj Nacionalnog kontakt centra je 19833.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga