Bez oporezivanja frilensera do donošenja zakona

Podeli:

Udruženje radnika na internetu (URI) saopštilo je da je Vlada Srbije prihvatila njihove zahteve o oprezivanju frilensera, po kojem bi dosadašnji sistem oporezivanja važio do usvajanja zakona koji bi konačno regulisao njihov status.

U saopštenju te organizacije navodi se da je danas na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije prihvaćen zahtev da se važenje trenutnog poreskog rešenja produži do donošenja novog zakona, a najmanje još godinu dana.

Prema aktuelnom dogovoru, neoporezivi deo zarade frilenserima se ne bi se smanjivao na 18.300 dinara do oktobra. To je bila jedna od glavnih zamerki koju je URI upućivao Vladi Srbije.

Dogovor o povećanju normiranih troškova sa 43 na 50 odsto trebalo je da važi do 31. decembra, odnosno roka za usvajanje odgovarajućeg zakona.

– Važenje uslova iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je usvojen u maju ove godine, prestaje da važi 31. decembra. Bilo je od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji sa primenom počinje 1. januara stoje isti uslovi- piše u saopštenju koje je prosledio URI.

Vlada će kako se napominje, na narednoj sednici u četvrtak predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu.

Očekuje se da nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Skupštini sledeće nedelje.

– Pozivamo članove Udruženja na sastanak večeras u 20 časova na Discord-u, na kojem ćemo predočiti ponudu Vlade i na kojem će članovi moći da se izjasne o njoj- dodaje se u saopštenju.

Frilenseri su prošle nedelje, ponovo tražili od države da im neoporezivi deo zarade bude 530 evra. Krajem prošle i početkom ove godine organizovali su proteste, zbog namere države da ih oporezuje retroaktivno, za nekoliko godina unazad.

Prošle godine Preska uprava Srbije počela je sa kontrolom prihoda frilensera. Frilenseri su sa Vladom Srbije vodili pregovore početkom godine, održavali proteste i na kraju postigli dogovor o oporezivanju krajem aprila.

Taj dogovor o povećanju normiranih troškova sa 43 na 50 osto trebalo je da važi do kraja godine, odnosno roka za usvajanje odgovarajućeg zakona.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga