Bespravna seča šume kraj Tise ugrožava odbrambeni nasip

Podeli:

Bespravnom sečom šume kraj reke Tise u Senti drvokradice su pored ogromne štete, ugrozile bezbednost odbrambenog nasipa, koga je do sada šuma štitila od nabujale reke.

Procena je da se na deonici od Martonoša do ušća Tise u Dunav, kod Novog Slankamena, godišnje poseče oko 10.000 kubika drveta. Nestanak nekada guste šume može da ugrozi grad u periodu nabujale Tise, jer nasip izgrađen duž reke ne bi mogao da izdrži bujicu kada ga šuma ne bi štitila.

 Poljočuvarska služba Sente nemoćna je da stane na put kradljivcima, pa su joj se u čuvanju preostale šume uključili i ronioci Spasilačkog tima Tisa. 

Naše udruženje, pored redovnih aktivnosti na reci, ima obavezu i da štiti i čuva i njene obale. Bespravna seča šume, koje je uzelo neviđene razmere, podstakla nas je da se u sprečavanju ove pošasti aktivno uključimo, ne bi li pomogli poljočuvarima da sačuvamo šumu„, izjavio je za Blic predsednik Spasilačkog tima Tisa Nandor Baranji. 

On kaže da tim volontera svakodnevno sa reke iz čamca posmatra 28 kilometara obale na bačkoj strani, a kada uoče kradljivce o tome obaveštavaju poljočuvare i policiju. „Veliku pomoć nam pružaju policija i lokalna samouprava Sente, jer znaju da bi grad mogao biti ugrožen kada nasip ne bi štitilo drveće„, objašnjava Baranji. 

Prema njegovim rečima godišnje se iz šuma u ovom delu Vojvodine ukrade oko 10.000 kubnih metara drva. Koordinator poljočuvarske službe Sente Žolt Č. Molnar za „Blic“ kaže da pet poljočuvara ne može potpuno da sačuva šumu, a koliko su se šumokradice osilile, vidi se i po posečenim stablima u Narodnoj bašti koja se nalazi uz sam centar grada. „Značajnu podršku u čuvanju šuma dobili smo uključivanjem volontera Spasilačkog tima Tisa, a dobrodošla bi nam bila pomoć svih čestitih ljudi, jer obim šumokrađa i broj zatečenih u krađi, govori nam da je u pitanju organizovana seča ‘šumske mafije’ koja posečena stabla prodaje građanima na crno„, navodi Molnar i dodaje da postoji sedam ili osam grupa šumokradica koji imaju svoje „izviđače“. Oni odlaze na nasip kao rekreativci i trčeći ili iz zasede posmatraju kretanje poljočuvara i volontera Spasilačkog tima Tisa. Kada se uvere da nisu u blizini, javljaju ekipi sa motornim testerama, koji seku stabla, krešu granje i izvlače oblice iz šume. U međuvremenu je javljeno vozačima gde da dođu i drva se odvlače kamionima, kombi vozilima, zapregama ili kolicima. Drva topole se na crno prodaju po 20 evra za metar kvadratni, a tvrđa drva – jasen i slična po 30 evra. Predsednik „Tise“ Nandor Baranji veruje da bi efikasnosti u čuvanju šume, dopdinelo obnavljanje odeljenja rečne policije, koje je ranije bilo u Senti, ali i oštrija kaznena politika. „Nemamo precizne podatke koliko je otkrivenih šumokradica kažnjeno. Znamo da se krivični postupak vodi protiv nekih vođa ‘šumske mafije’, a koliko je poznato, nekoliko sitnijih šumokradica kažnjeno je upućivanjem na društveno-koristan rad„, objašnjava Baranji. Baranji tvrdi i da je jednom, tokom patroliranja rekom čamcem, na njih pucano iz lovačkih pušaka. 

Autor: Blic, Novosti
Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga