Besplatno testiranje za državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju

Podeli:

Foto: pexels.com

Za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju organizovano je besplatno uzimanje uzoraka za testiranje na kovid-19 u nekom od zavoda za javno zdravlje, rekla je načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Gradskom zavodu za javno zdravlje Mirjana Milenković.

U zavisnosti da li se bris iz grla i nosa šalje u KCS u laboratoriju „Vatreno oko“ ili na Torlak, rezultat se čeka nekoliko dana i nakon toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciju u trajanju od 14 dana, rekla je Milenković za Tanjug.

Građani Srbije na ulasku u zemlju od granične sanitarne inspekcije dobijaju smernice kom gradskom zavodu da se jave, a kada to učine dobijaju termin za testiranje.

Milenković objašnjava da je svaki građanin dužan posle dobijanja testa, ako je negativan da se javi nadležnoj stanici policije koja je kontrolisala poštovanje mere o samoizolaciju.

Načelnica je dodala da se u Zavodu poštuju sve mere pripisane za sprečavanje širenja virusa. Dodala je da se testiranje vrši na posebnom punktu, na kome građanin popunjavaju još jedan formular.

U Zavodu dodaju da testiranje nije obavezno ukoliko građani žele da budu u samoizolaciji 14 dana.

PCR test za građane koji žele da odu u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na testu košta 6.000. Taj test moći će da urade u KC Srbije.

 

 

Izvor:RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga