Ako vozite auto sa snegom na krovu ili imate neočišćene tablice platićete kaznu

Podeli:

Koliko je razvijena svest o saobraćajnoj kulturi kod naših vozača kada se reč o vožnji u zimskim uslovima?

Na koji način neočišćen sneg sa automobila može da utiče na saobraćaj? Postoje li neke kazne, propisi… Kako bi trebalo da izgleda naš automobil kada ga vozimo zimi?

Na ovo i druga pitanja u vezi sa stanjem vozila u saobraćaju u zimskim uslovima odgovara Tanja Jovanović iz Auto-moto saveza Srbije.

Koliko je razvijena svest o saobraćajnoj kulturi kod vozača u Srbiji?

Svakako da nije dovoljno. Vozačima savetujemo da pre nego što krenu na put izađu tihe 15-20 minuta ranije i očiste celo vozilo od snega. Međutim, ono što vozači obično rade, ne očiste vozilo do kraja.

Potrebno je da se sneg sa celog vozila skine, s obzirom da se smatra da je tehnički neispravno vozilo čak i ako ima samo snega na krovu. U vožnji, prilikom kočenja, sneg se može spustiti sa krova i može da zakloni vozaču vidno polje.

Ako sneg padne sa krova i blokira brisače, to se smatra tehničkom neispravnošću, a kazna za ovakav prekršaj iznosi 5.000 dinara.

Treba držati veće odstojanje od drugog vozila, pogotovo zbog vremenskih prilika. Brzina se mora smanjiti i prilagoditi uslovima puta, bez obzira na ograničenje.

Ukoliko imate snega na tablicama ili blata i prašine možete platiti kaznu u iznosu od 10.000 dinara.

 

 

 

Izvor:prva.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga