„Ako se aktivnosti povećaju, nemamo drugog izlaza“

Podeli:

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih.


On je za Tv Prva rekao da će stanje biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1000 stanovnika.

„Cela strategija se oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti. Mi u Beogradu imamo goru situaciju nego što je bilo u aprilu. Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta superprenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Morao da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj.“, rekao je dr Kon.

On je rekao da su sva mesta na kojima je velika gužva za izbegavanje.

„Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz… vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu“, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

„SZO je izašla bez dokaza za prenošenje vazduhom, ali je bilo naučnika koji su izneli tezu da je moguće da je virus ostao negde gde je bilo zaraženih“, objašnjava Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Takođe, kaže da se nada da do vanrednih mera neće doći.

„Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanrdne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje“, rekao je dr Kon.

On je rekao da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne mora nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kako je rekao, važno je da se poštuje mera da je jedna osoba na četiri metra kvadratna, što se odnosi i na polaganje ispita na falultetima.

Doktor Kon je na pitanje o odlasku na bazene naglasio da su to rizična mesta.

„Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje organičenosti korišćenja, svaki bazen ima organičenje koliko ljudi može da primi“, rekao je Kon.

On je rekao da vritići moraju da rade, iako bi epidemiolozi sve zatvorili. Kako kaže, sreća je što mala deca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze.
Epidemolog je rekao da će svakako biti izazovno i nepredvidivo kada ponovo dođe sezona gripa.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:prva.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga