Glumac Miljan Vuković zahteva zatvor umesto novčane kazne

Podeli:

Miljan Vuković, poznati zrenjaninski glumac i član Glavnog odbora Građanskog preokreta, zahteva od Prekršajnog suda u Zrenjaninu da mu novčanu kaznu zbog prekršaja koji ne priznaje zameni zatvorskom kaznom.

Vukovića je Prekršajni sud u Zrenjaninu osudio zbog učešća u prošlogodišnjim protesnim blokadama saobraćajnica, a Prekršajni apelacioni sud je odbio njegovu žalbu iako je konstatovao da je policija pokrenula postupak na osnovu fotografije koju je pribavila nezakonito.

Miljan Vuković je zatim uputio žalbu Ustavnom sudu, smatrajući da su mu presudom uskraćene ustavom zajemčene slobode misli, izražavanja i okupljanja, kao i pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Prekršajni sud u Zrenjaninu nije uvažio Vukovićev zahtev koji je izneo na ročištu, da u slučaju osude bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne, već je odredio da mu se kazna naplati prinudnim umanjenjem zarade.

Ta odluka suda Vukoviću nije uručena, već je za nju saznao od poslodavca – Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, i to nakon isteka roka za prigovor. Zbog toga se juče ponovo obratio Prekršajnom sudu, zahtevajući da se izvršenje kazne odloži do odluke Ustavnog suda ili da mu se odredi zatvorska kazna.

Nakon predaje zahteva na pisarnici suda, Miljan Vuković je rekao da je „spreman da zbog svojih uverenja ide na robiju, ali da ne želi da plati kaznu za navodni saobraćajni prekršaj“.
– Nikome od nas koji smo te subote izašli na ulice nije bio cilj da ometamo saobraćaj već da iskažemo svoj stav, a to je bio jedini način da vlast shvati razmere našeg nezadovoljstva i da odustane od pogubnih zakonskih rešenja, što se zbog protesta i dogodilo, dodao je Vuković.

Više stotina građana je 4. decembra prošle godine blokiralo magistralni put Beograd – Zrenjanin kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong, u okviru masovnih protesta širom Srbije kojima se zahtevalo povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Policija koja je na protestu bila u civilnim odelima nije legitimisala prisutne, fotografisala ih je krišom, a zatim nekolicini njih poslala prekršajne naloge zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga