Gradonačelnik u poseti TE-TO “Zrenjanin”: počela proizvodnja električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije

Podeli:

Kada je 1989. godine završena izgradnja termoelektrane-toplane “Zrenjanin”, grad je dobio i novi prepoznatljiv reper, njegov najviši građevinski objekat, uočljiv sa velike udaljenosti – crveno-beli dimnjak visine 162 metra. Poslednjih deset godina iz njega nije izlazio dim, ali se to sada menja i od pre nekoliko dana TE-TO “Zrenjanin” ponovo proizvodi električnu energiju za sistem elektroprivrede Srbije.

Tim povodom, elektranu su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Takođe, održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

Zrenjaninska TE-TO pripada JP “Elektroprivreda Srbije”, ogranku “Panonske TE-TO” Novi Sad, zajedno sa termoelektranama-toplanama u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, projektovanim za kombinovanu proizvodnju električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije, toplotne energije za potrebe sistema daljinskih grejanja u sva tri grada i tehnološke pare za potrebe industrijskih potrošača. Nominalne je električne snage 110 MW, a kao gorivo koristi prirodni gas ili mazut.

Objekat u Zrenjaninu projektovan je i građen prevashodno za potrebe tadašnje moćne industrijske zone u kojoj je većina kapaciteta pripadala IPK “Servo Mihalj”. Nakon gašenja više fabrika, smanjena je i potrošnja tehnološke pare, te su stali i pogoni TE-TO. 

Direktori “Panonske TE-TO” Zoran Šušnjević i TE-TO “Zrenjanin” Nenad Priljeva izvestili su gradonačelnika da je TE-TO “Zrenjanin” od 8. oktobra u mreži elektroprivrede Srbije i da se otklanjaju manji nedostaci u pogonu, prouzrokovani dugim stajanjem, a koji su mogli biti uočeni tek pokretanjem proizvodnje. Snabdevanje energentima je stabilno, termoelektrana trenutno radi na gas, a obim proizvodnje električne energije zavisiće od ukupne energetske situacije u zemlji tokom narednih meseci.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je značaj ponovnog pokretanja termoelektrane-toplane u Zrenjaninu i dodao da je Elektroprivreda Srbije prepoznala potrebu da ponovo angažuje ove svoje proizvodne kapacitete. 

– S obzirom da dugo nije bila u pogonu, uverio sam se da su sve pripreme za njeno pokretanje obavljene blagovremeno, da su urađeni potrebni servisi i da od pre desetak dana ponovo isporučuje električnu energiju. Nastavićemo da radimo na sistemu kogeneracije, odnosno mogućnosti da se i toplotna energija, koja ovde nastaje kao nusproizvod, prema potrebama nađe u mreži naše Gradske toplane i time dodatno doprinese stabilnosti i sigurnosti snabdevanja naših potrošača – rekao je gradonačelnik Salapura.

  

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga