23.100 žena pretrpelo je nasilje, žrtve nisu same!

Podeli:

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od početka godine do danas, izrečeno je preko 23.100 hitnih mera zbog nasilja u porodici. Ovo je alarm koji nam signalizira da celo društvo mora da se uključi u rešavanje ove problematike.

Od 23.100 hitnih mera, preko 7.000 su mere privremenog udaljenja počinioca iz stana. Ova statistika nam pokazuje da moramo svi da se uključimo. Ministarstvo unutrašnjih poslova i resorni ministar su do sada najviše učinili na ovom polju i doprineli su tome da postoji mogućnost da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama. Pohvalno za ovo ministarstvo je i to da je do sada deo policije, oni koji prvi priteknu u pomoć žrtvama, prošao adekvatnu obuku. Do sada je tu obuku prošlo skoro hiljadu policajaca, dok je njih 450 u procesu obuke. Ovo je veoma važno jer sa žrtvama sada razgovaraju obučeni policajci koji će njima pomoći na pravi način.

Ministar Stefanović je na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekao da da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA pozdravlja odluku ministra Stefanovića da se još više i bolje radi u ovoj oblasti, kao i na pooštravanju kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja,  i poziva sve one koji trpe neko nasilje ili su svedoci istog, da to obavezno prijave. Takođe apelujemo na sve državne institucije, NVO sektor, ali i pojedince da se aktivnije uključe u rešavanje problema nasilja u porodici, da odbacimo i osudimo svaki nasilja ali i prijavimo kako bi broj žrtava sveli na minimum, navodi se u saopštenju Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga