U Zrenjaninu palo 47cm snega! Došlo do oštećenja objekata i oko 20 vozila

Podeli:

Zbog vremenskih prilika angažovane su mnogobrojne službe i JKP kako bi normalno funkcionisao grad Zrenjanin. U prethodnih 48 sati došlo je do nestanaka struje i havarija na vodovodnom i sistemu daljinskog grejanja.

„Deo fasade pao je danas sa OSŠ „9. maj“ u Zrenjaninu. Najveći problem je što je sneg takav da se lepi na grani i padne po stotinak kilograma. Grane se lome u neverovatnom broju, to u poslednjih 30 godina se nije nikad dešavalo da tako pucaju grane od težine snega. Mi smo imali 30 intervencija i danas sve vreme samo grane se sklanjaju iz celog grada“, rekao je za RTV Santos Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija i zajedničkih poslova.

On je kazao da su putevi svi čisti i da je temperatura dobra u smislu da se sneg topi, ali da je ta težina snega na granama jako opasna. Upućen je apel građanima da se čuvaju, da vode računa i da se što manje kreću.

20-ak vozila na više lokacija je oštečeno na brojnim parkinzima. Urušio se deo stare špiritane od težine snega. 

„Vanredna situacija se proglašava kada redovne službe održavanja ne mogu da isprate situaciju na terenu, što sada nije bio slučaj, a bilo je napeto. Procenjeno je da stanje nije takvo da treba da se proglasi vanredna situacija. Zasedao je Štab za vanredne situacije, gde je procenjena i analizirana situacija na terenu. Onog momenta kad nešto ne funkcioniše, razmišlja se o uvođenju vanredne situacije“, rekao je Virijević.

Prema merenjima od 7 sati visina snega u Zrenjaninu je 47 cm. U Kikindi je palo 24 cm, u Novom Sadu preko 40cm i u Beogradu 38cm, a čak u našem gradu ima više snežnih padavina, nego na Kopaoniku. Na takav način je Zrenjanin rekorder u ovom snežnom talasu.

Prema informacijama iz RHMZ Srbije danas se zadržava oblačno, ali suvo vreme. Neće biti padavina, ali će biti hladno. Tokom noći će doći do razvedravanja. Ujutro se očekuje hladno vreme, minimalna temperatura će biti -7, a maksimalna -2 stepena. Oblačno, ali uglavnom suvo vreme biće tokom dana, s tim da eventualno može doći do provejavanja u popodnevnim satima. U utorak će biti ledeni dan, očekuje se suvo vreme bez snega. Od srede će biti toplije vreme, nekoliko stepeni iznad nule i očekuje se kiša. U četvrtak će duvati košava. Uveče se može očekivati kiša, koja će se lediti zbog niskih temperatura pri tlu.

Da su putevi prvog i drugog prioriteta očišćeni potvrdio nam je Siniša Kukin iz firme „Eko – gradnja“ koja je zadužena za zimsko održavanje puteva. On je rekao da se čiste ulice koje su van prioriteta i da se pripremaju ulice prvog i drugog prioriteta za večeras.

Problema prilikom čišćenja ulica imaju gde su parkirana nepropisno vozila ili gde nož od 3 metra ne može da prođe. Angažovana je kompletna mehanizacija koja radi 24 časa.

Glavni putevi u selima se čiste, dok su za ulice u naseljenim mestima zaduženi ljudi da se samoorganizuju.

Kakva je situacija kod vas? Pišite nam ukoliko imate problem.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga