U šleperu zrenjaninskih registracija otkriven i uhapšen Avganistanac (FOTO)

Podeli:

U decembru otkriveno više od 70 „slepih putnika“

Od početka decembra carinici su na našim graničnim prelazima ka Mađarskoj i Hrvatskoj, ali i u Luci Beograd, sprečili više od 70 migranata da se ilegalno prebace ka nekoj od zemalja EU.

U dva kamiona koji su 13. i 18. decembra pristigla u Luku Beograd radi carinjenja robe otkriveno je ukupno 10 ilegalaca koji su se po svoj prilici greškom obreli tu, misleći da putuju ka zapadu.

U svim ostalim slučajevima, na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Šid, ilegalci su ušli u prikolicu presekavši sajlu, koju bi, dok vozač pravi pauzu, pomoćnik spolja ponovo zalepio pomoću čiode i superlepka. Njihovo prisustvo bi carinicima odao vozač kamiona do koga je doprla buka iz prikolice ili snimak sa skener uređaja na Horgošu i Batrovcima, kao i sama sajla.

Tokom proteklih mesec dana najviše je bilo pokušaja migranata da se preko Horgoša domognu neke od susednih zemalja, a dva najsvežija slučaja zabeležena su 18. decembra, kada je skener otkrio četiri ljudske siluete: dve u kamionu srpskih tablica koji je iz naše zemlje ka Poljskoj prevozio plastična creva za auto-industriju i još dve među tovarom mašina koje su iz Makedonije putovale ka Češkoj.

Dan ranije ponovo je u dva kamiona na tom prelazu otkriveno još pet „slepih putnika“: tri u šleperu skopskih registracija koji je na relaciji Makedonija – Austrija prevozio  folije i praznu plastičnu burad i još dva u tovaru akumulatora koji je iz iste zemlje transportovan ka Poljskoj.

Četiri dana ranije dva Avganistanca su presekla plombu kako bi ušla u hladnjaču punu mandarina koje su iz Makedonije putovale ka Rusiji, a dva dane pre toga još dvojica su otkrivena među tovarom kockica za kaldrmu, ivičnjaka i ploča za trotoare koji je od Srbije putovao ka Belgiji.

Na Horgošu su dvojica ilegalaca iz Avganistana pronađena i 8. decembra u kamionu natovarenom mrežama za fasadu koji je putovao na relaciji Makedonija – Poljska. Dan ranije u dva navrata otkriveno je još pet njihovih sunarodnika: dvojica među delovima auto-prikolica u šleperu beogradskih registracija koji je iz Srbije putovao ka Francuskoj i još trojica u kamionu čačanskih tablica natovarenom delovima čelične konstrukcije za ventilaciju namenjenim nemačkom tržištu.

Јoš tri kamiona su 6. decembra u svojim tovarima krila ilegalce. Najpre su u dva domaća prevoznika beogradskih i novopazarskih tablica koji su putovali ka Mađarskoj otkrivena njih četvorica: dva Avganistanaca u tovaru auto-delova i još dva Pakistanaca u tovaru semenki suncokreta, dok se u teretnjaku skopskih tablica, među kutijama sa jastucima namenjenim nemačkom tržištu, sakrio još jedan Pakistanac.

Dan ranije u šleperu zrenjaninskih registracija koji je putovao ka Poljskoj skener je među tovarom razne robe pokazao i jednu ljudsku siluetu, kako se ispostavilo, Avganistanca.

Među „slepim putnicima“ našla su se i trojica Iranaca otkrivenih 4. decembra u kamionu novopazarskih registracija natovarenom auto-sedištima za nemačko tržište.

Na Horgošu su i 3. decembra u dva navrata pronađena još šestorica migranata: tri u makedonskom prevozniku koji je ka Mađarskoj transportovao alu-profile, granulat i kartonske ambalaže i još trojica u novopazarskom kamionu koji je na relaciji Srbija – Češka prevozio granulat.

Migranti su vraćani u Srbiju i na graničnim prelazima Batrovci i Šid.

Poslednji slučaj na Batrovcima zabeležen je 20. decembra, kada su u dva kamiona otkrivena dvojica Avganistanaca. Tada je skener registrovao po jednu ljudsku siluetu u šleperima turskih registracija koji su iz te zemlje prevozili alu-profile i tekstil ka Sloveniji i konditorske proizvode za belgijsko tržište.

Dan ranije na istom graničnom prelazu skener je otkrio još petoricu njihovih sunarodnika u kamionu makedonskih tablica koji je natovaren akumulatorima putovao ka Francuskoj.

Na Batrovcima su još petorica migranata vraćena i 18. decembra koji su pokušali da se prebace preko granice u tovaru nameštaja koji je prevoznik vranjskih tablica iz naše zemlje prevozio ka Francuskoj. Dan pre toga je skener u kamionu koji je na relaciji Bugarska – Nemačka transportovao elektrokomponente i štampače otkrio još četvoricu državljana Avganistana.

I 3. decembra zabeležen je još jedan slučaj na istom prelazu, kada su u šleperu zagrebačkih tablica koji se iz Turske vraćao ka Hrvatskoj u tovaru veštačkog đubriva, zapakovanog u najlonske kese i kutije, otkrivena još šestorica Avganistanaca.

Bilo ih je i na Šidu: poslednji slučaj otkriven je 16. decembra u bugarskom kamionu koji je, prevozeći metalne cevi iz te zemlje ka Italiji, u tovaru krio i tri državljana Avganistana.

Ilegalci su u dva navrata vraćeni sa tog prelaza i 13. decembra, kada su pronađena najpre petorica pronađena u tovaru ambalaže, aluminijuma i tekstila koji je od Turske putovao ka Holandiji, a zatim još trojica u kamionu koji je na relaciji Bugarska – Italija transportovao prazne staklene flaše. U oba slučaja vozači su carinicima rekli da sumnjaju  da su ilegalci u kamionu, jer su nakon pauze kod Šida otkrili oštećenu carinsku plombu na prikolici.

Izvor:upravacarina.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga