Švajcarci prave čokoladu u Vojvodini

Podeli:

Grupa Bari Kalebot (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa visokog kvaliteta, dolazi u Srbiju.

foto:pexels.com

Ovaj gigant potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, planirano je da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka), saopštila je ta kompanija.

Generalni direktor ove grupe Antoan de Sent-Afrik (Antoine de Saint-Affrique) izjavio je da je ta kompanija u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi.

„Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom ‘pametnog upravljanja rastom’, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja“, naveo je Sent-Afrik.

On ističe da će ta fabrika predstavljati regionalni centar iz kog će snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast.

U saopštenju se navodi da je grupa Bari Kalebot iz Ciriha, sa godišnjom prodajom u vrednosti od oko 6,9 milijardi švajcarskih franaka (6 milijardi evra /7,1 milijardu dolara) u fiskalnoj 2017/18. godini, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa visokog kvaliteta – od nabavke i obrade zrna kakaoa do proizvodnje najfinijih čokolada, uključujući čokoladna punjenja, dekoracije i smese.

Grupa ima oko 60 proizvodnih postrojenja širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu radnu snagu – više od 11.500 ljudi.

Izvor: TANJUG 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga