Живана Стокић – Жанка

Podeli:

Живана Стокић – Жанка рођена је у Великом Градишту 24. јануара 1887. године. Била је позната по тумачењу ликова из комада Бранислава Нушића. Иако је готово цео живот посветила увесељавању људи, њен живот није био лак.

Након очеве смрти, Жанкина мајка се удаје за за свештеника Александра Николајевича Санду, који није желео пасторку у својој близини, па се Жанка већ са четрнаест година удала. Након бега од мужа, глумицу у заштиту узима колега Аца Гавриловић који касније постаје њена велика љубав.

Наступала је са разним трупама готово деценију, али се прекретница у њеној каријери дешава 1911. године. При гостовању у Београду, Жанкин несвакидашњи таленат запазио је тадашњи управник престоничког Народног позоришта. Након месец дана постаје привремени, а убрзо и стални члан националног театра.

Познато је и да је Бранислав Нушић пишући „Госпођу министарку“, мислио баш на ову глумицу. Он је поводом стотог извођења представе „Госпође министарке“ написао: „Драга Жанка, Ви и ја данас имамо малу, интимну светковину. Могу догађаји мењати режиме, могу се кризе завитлавати и обарати кабинете; Вас се кризе не може дотаћи, Ви остајете министарка, једина министарка, увек министарка“.

Бранислав Нушић и Жанка Стокић

Жанка умире 24. јула 1947. године. Приликом ношења њеног ковчега, народ је на улицама клечао у сузама. Споменик јој подиже служавка којој је оставила своју имовину, а на њему пише  „Својој племенитој газдарици Жанки подижем овај споменик, благодарна Магда.“

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga