Петар Петровић Његош

Podeli:

Петар Петровић Његош рођен је 13. новембра 1813. године у Црној Гори, у селу Његуши, близу Цетиња, као Радоје Томов Петровић. Био је српски владика, а познат је и као поглавар Црне Горе, а веома цењен као песник и филозоф. Узор и учитељ био му је био Сима Милутиновић Сарајлија, а на Његоша као ствараоца утицао је и Лукијан Мушицки. Може се рећи да је био романтичарски песник, занимале су га националне теме, национална историја. Певао је о јунаштву, а 1847.  на народном језику, у Бечу, излази чувени ,,Горски вијенац.”  Ово дело подсећа на грчку трагедију, а говори о истребљењу потурица и о читавој црногорској историји. 

Као вредна Његошева дела издвајају се ,,Луча микрокозма” и ,,Лажни цар Шћепан Мали.” ,,Луча микрокозма” настала је 1845. године и представља филозофско- религијски спев. Говори о узроку човековог пада. ,,Лажни цар Шћепан Мали” је историјска поема која је написана у драмском облику. Овде Његош описује црногорског цара како се лажно представља као руски цар Петар III Романов. Његош је српском народу оставио поеме ,,Црногорац к свемогућем Богу”, ,,Мисао,” ,,Посвећено Г. С. Милутиновићу,” ,,Полазак Помпеја,” а као изузетно уметнички успела је песма ,,Ноћ скупља вијека.” 

Петар Петровић Његош умро је веома млад, 31. октобра 1851. Заувек је остао упамћен као један од највећих српских стваралаца.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga